Dersim Halk Meclisi 'İç Güvenlik Paketi'ni, düzenlediği yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto etti. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi TBMM’de görüşülmeye başlanan ve 26 maddesi kabul edilen 'İç Güvenlik Paketi' tasarısının geri çekilmesini istedi.

'İç Güvenlik Yasası geri çekilsin' pankartı açarak Seyit Rıza Parkı'na doğru yürüyüşe geçen grup, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Güvenlik paketinin, temel insan hak ve özgürlüklerinin yoğun şekilde ihlaline sebebiyet verebilecek düzenlemeler içerdiğini dile getiren Av. Barış Yıldırım, “Kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen, Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM’de görüşülmeye başlanmış ve bu an itibariyle tasarının ilk 26 maddesi kabul edilmiştir. Bir kısım maddesi TBMM’de görüşülerek kabul edilen tasarıyla temel hak ve özgürlükleri yakından ilgilendiren Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, İl İdaresi Kanunu, Kimlik Bildirme Kanunu gibi kanunlarda hukuka aykırı olarak temel ve köklü değişiklikler yapılmaktadır.” dedi.

Tasarıyla kişilerin üzerleri, eşyaları ve araçları hakim kararı olmaksızın aranabileceklerini ifade eden Yıldırım, “Polise sınırları belirsiz, koruma altına alma, yakalama, uzaklaştırma yapma imkânı verilmektedir. Polise, savcı ve mahkeme yerine geçerek müşteki, mağdur, tanık ifadesi alma yetkisi tanınmaktadır. Polisin, zor ve silah kullanma yetkisi genişletilmektedir. Molotof, havai fişek, bilye, sapan ateşli silah kapsamına alınmıştır. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 23. ve 33. maddeleri yeniden düzenlenmiş ve anılan maddelerde belirtilen ceza miktarları 4 yıl gibi ağır miktarlara getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı olarak valilere adeta OHAL valisi yetkileri tanındığını söyleyen Yıldırım, “Tasarı, anayasal hukuk devleti yerine adeta polis devletini ikame etmektedir. Sonuç olarak güvenlik paketi temel insan hak ve özgürlüklerinin yoğun şekilde ihlaline sebebiyet verebilecek düzenlemeler içermektedir. Anılan düzenlemeler bireylerin temel hak ve özgürlüklerini keyfi şekilde sınırlayan ve hukuk güvenliğini ortadan kaldıran düzenlemelerdir. İç Güvenlik Paketi’nin asıl olarak başta Kürtler, Aleviler, işçi ve emekçiler olmak üzere demokratik hak arayışında olan kesimlerin toplumsal mücadelelerini anti-demokratik şekilde bastırma yaklaşımı ile oluşturulduğu açıktır. Hiçbir toplumsal ve siyasal sorun güvenlikçi yaklaşımla çözülmedi, çözülemez. Gelinen noktada güvenlik paketlerine değil özgürlük paketlerine ihtiyaç vardır. Hükümet temel insan hakları normları ile uyumlu hukuksal düzenlemeler yapmalı ve uygulamalıdır.” dedi. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.