Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, turizm sektöründeki kalifiye personel ve nitelikli hizmet sunumu konusunda eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Şehrin son yıllarda turizm sektöründe önemli mesafeler aldığını anlatan Öz, “Yılların emeğiyle oluşan potansiyeli birkaç ölçüsünü bilmeyen, hatalı davranan işletmeler yüzünden kaybedemeyiz.” dedi.

İl Turizm Koordinasyon Toplantısı, Vali Abdil Celil Öz başkanlığında gerçekleştirildi. Valilikteki toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TURSAB Başkanı Suat Gürkök, turizm temsilcileri ve ilgili diğer kurum amirleri katıldı. Vali Öz yaptığı konuşmada, Trabzon’un özellikle son yıllarda turizmde önemli mesafeler aldığını, ziyaretçi sayısının yıllık 3 milyonu yakaladığını kaydetti. Konaklama ve hizmet sektöründe yeni yatırımların olduğunu söyleyen Vali Öz, “Artan ziyaretçi sayısı, yeni yatırımlar ve yeni kapasiteler; uygulamada belirli bir disiplini, düzeni ve sistemi zorunlu kılıyor. Bu alanda aldığımız mesafeyi koruyup ve daha yukarı çıkarılması için yapmamız gerekenler var. 5 milyon ziyaretçi hedefini yakalamamız için birlikte hareket etmeliyiz. Hizmet sektöründe, çalışanlardan işyeri sahiplerine, şehrin yöneticilerinden yerel idarecilere, ilgili tüm birimlerden sivil toplum kuruluşlarına kadar; aksaklıkları, sorunları beraber gözlemleyip çözümü beraber üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Sektörün geleceğini garanti altına almak için kalifiye elaman ve işgücüne duyulan ihtiyaca dikkat çeken Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Kalifiye personel ve nitelikli hizmet sunumu konusunda açığımız ve eksiğimiz var. Mevcut Turizm ve Otelcilik Meslek Lisemizin yanında önümüzdeki yıl Vakfıkebir ilçemizde bir tane daha açacağız. Üniversitemizin bu konuda yüksekokulla ilgili çalışmaları var. Bunların daha da geliştirilmesi için gayret göstereceğiz. Yeni yatırımlar, yeni konaklama ve hizmet alanları ile bu alanda kalifiye eleman yetiştirerek belli bir potansiyel oluşturuyoruz. Kurumlar kendi personelini alıp eğiterek bu sektöre yeni elemanlar kazandıracak. Ayrıca bir pazar oluşturup kendi içersinde rekabet ve kalite oluşturacak. Bu konuda ümitliyiz. Fakat daha çok çalışmamız gerekiyor. Sektörün geleceğini garanti altına almamız için her şeyden önce kalifiye eleman, işgücü ve eğitim konusunda çalışmalara ihtiyacımız var.”

Turizm alanında denetimlere de ağırlık vereceklerini ifade eden Vali Öz, şunları kaydetti: “Turizm sektöründe çalışan firmalarımızın, işletmelerimizin, ilgili kurumlar, odalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yakinen denetlenmesi ve yaptırım gerekenlere de yaptırım uygulanması konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Biz denetimle ilgili gerekli tüm talimatları ilgili birimlere veriyoruz ve bunu da takip ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de bütün kurumlarımızdan sıkı bir şekilde denetim uygulanmasını bekliyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz koordinasyonunda ilgili birimlerimizden oluşan birkaç denetim grubu kurup işletmelerin denetimini yapacağız. Çünkü bu alandaki yapılan eksiliklerin ve yanlış uygulamaların bu şehrin geleceğini olumsuz yönde etkileyeceğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla yılların emeğiyle burada oluşan turizm potansiyelini bir kaç ölçüsünü bilmeyen, hatalı davranan işletmeler yüzünden kaybedemeyiz. Hepimiz birer turizmin fahri müfettişi gibi çalışmalıyız. Bu hepimiz için bir sorumluluk, bir duyarlılık ve vatandaşlık görevidir.”