2015 yılında Rusya pazarında yaşanan yüksek oranlı gerileme ve Avrupa pazarlarında görülen yavaşlama eğilimi, konaklama sektöründeki istihdama da olumsuz etki yaptı.

Geçen yıllarda ortalama yüzde 10-12 aralığında büyüyen konaklama sektörü istihdamı, 2015 yılının ilk yarısında ancak yüzde 3,8 artabildi. 2014 yılındaki gelişme ise yüzde 12,8 idi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Araştırma Geliştirme (AR-GE) biriminin SGK verilerinden derlediği verilere göre, turizmde düşen yabancı ziyaretçi sayısı, öncelikle turizm istihdamını geriletiyor. Yılın ilk yarısı geride bırakılırken, yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1 dolayında daralan Türkiye’de, otellerdeki çalışan sayısı da azalıyor.

Araştırmada otellerde sigortalı olarak çalışanların sayısı 2014 yılının 4 aylık döneminde yüzde 12,8 gelişme gösterirken, 2015 yılında bu büyüme eğilimi yüzde 3,8’e düştü.

Diğer yandan, her zaman Türkiye ortalamasının 2 katı büyüme kaydeden turizm sektörü istihdamı da 4 aylık dönemde yüzde 7,3 gelişti. Türkiye istihdamı artışı ise yüzde 6,3 oldu.