Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ermeni Diasporası’nın sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye’nin izlemesi gereken politikada, Azerbaycan’ın Hocalı katliamıyla ilgili faaliyetlerinin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kardeş Kültür Dernekleri’nin düzenlediği Tarihin Işığında Hocalı Soykırımı konulu konferans Sevinevler Spor Salonu’nda yapıldı. 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Ermeni güçlerinin Hocalı kasabasında 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 Azeri Türk’ünü vahşice öldürdüğü, 487 kişiyi ağır yaraladığı, ve bin 375 kişiyi esir aldığı olaylara dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı. Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nın konferansı öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Türk milleti dünyada en çok soykırıma uğramış millettir. Anadolu coğrafyasında, Azerbaycan coğrafyasında, Balkan coğrafyasında yakın zamanda gerçekleşen soykırımlar vardır.” dedi. Mazlum Türk milletinin ne yazık ki emperyalizmin de işbirliği ve desteğiyle zan altında bırakıldığının altını çizen Başkan Sözlü, “Milletimiz sözde Ermeni soykırımıyla suçlanırken, 2015 yılında, sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümünde Ermeni Diasporası saldırılar gerçekleştiriyor. Türkiye ne yapmalı? Türkiye’nin siyaseti ne olmalı? Bu yıl Türkiye’de Hocalı soykırımı üniversitelerde, sivil toplum kuruluşlarında ve çok sayıda yerde, yaşanmış bir acı, mazlum bir milletin katli, sivillerin kadın, çocuk, yaşlı denmeden katledilmesinin vesikası olarak kabul görmüştür. Azerbaycan hükümetinin dünyanın her yanında ve Türkiye’de takip etmiş olduğu politika takdire şayandır. Hocalı konusunun anlatılması ve dünyaya duyurulması konusunda göstermiş oldukları gayret önemlidir. 2015’in 100. yılında takip edilmesi gereken politikada, Azerbaycan’ın Hocalı’yla ilgili uyguladığı politika örnek alınmalı.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da Ermenilerin Hocalı’da katledilen insanları bir devletin vatandaşı, Azerbaycan’ın insanı oldukları için değil, Türk oldukları için öldürdüklerini dile getirdi. Bir milleti hedef alarak işlenen cinayetlerin soykırım olarak tanımlandığını vurgulayan Paşayeva, Hocalı katliamıyla ilgili bilgiler vererek, bunun dünya kamuoyuna iyi anlatılması gerektiğini anlattı.