Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin devletten aldığı destekleri KDV, ÖTV ve verdiği peşin vergi ile stopajla fazlasıyla devlete iade ettiğini söyledi.

Konya Ziraat Odaları İl Kongresi’ne katılan TZOB Başkanı Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, çiftçiye verilen desteklerin devlet tarafından fazlasıyla geri alınmasını eleştirdi. Avrupa Birliği ve ABD gibi tarımda gelişmiş olan ülkelerin çiftçilerini çok fazla desteklediğini ve gelişmekte olan ülkelere haksız rekabet uyguladığına dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerin dünyada rakipsiz hala geldiğini aktaran Bayraktar “Gelişmekte olan ülkelere haksız rekabet yapıyorlar. Müthiş destekler veriyorlar. Girdi maliyetlerimiz de yüksek işte söylüyoruz. Özellikle mazotta desteğin artırılmasını talep ediyoruz. Bu çok önemli. ÖTV ve KDV’nin aşağı çekilmesini istiyoruz. Girdi maliyetlerimiz fevkalade yüksek. Bütün bunlara rağmen mukayeseli üstünlüğünü sağlayan ülkeler halan yüksek destekler veriyorlarsa bizim çiftçimize verdiğimiz destekler birilerini niçin rahatsız ediyor? Nasıl ben rekabet edeceğim? Kaldı ki benim çiftçim girdilere ödediği KDV ve ÖTV ile ve verdiği peşin vergi ile stopajla verilen destekleri fazlasıyla devlete iade ediyor. Onun için biz dünya ile rekabet etmek istiyorsak 18 milyar dolarlık ihracatımızı biz 10 yıl içinde 45-50 milyar dolarlara çıkarmak istiyorsak, çiftçimizin rekabet edebilmesi için arkasında durmamız lazım. Bu kadar basit, çiftçimizi her yönüyle desteklemeliyiz.” dedi.

'EN BÜYÜK SORUN YETİŞMİŞ İNSAN EKSİKLİĞİ'

Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenen kongrede konuşan Bayraktar, Türkiye’nin en büyük sorununun yetişmiş insan eksikliğini olduğunu ifade etti. Bu yüzden bütün kurumların battığını aktaran Bayraktar şunları söyledi: "Türkiye’de yıllarca ekonomik örgütleri kurduk, kooperatifleri kurduk ama bunları yaşatamadık. Bu ülkenin en büyük problemlerinden biri, bu ülkede insan yetiştirme sistemimiz yetersiz. Bu ülkede önce insan yetiştireceğiz. Kanunları değiştirebilirsiniz, kurulları oluşturabilirsiniz, ama başına getirecek insan bulacaksınız. Hem kaliteli, hem ahlaklı insan bulacaksınız. Bu ülkede bu zafiyet var. Bütün bu kurumlarımızı batırdı."

'MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMALIYIZ'

Bayraktar, tarım sektöründe verimliliğin ‘olmazsa olmaz’ olduğunu ifade etti. "Bu sektörde verimlilik olmazsa olmaz. Biz buna mukayeseli üstünlük diyoruz. Gelişen ülkelerde verimlilik rakamları fevkalade yüksek. Bizim mukayeseli üstünlüğü sağlamamız lazım. Verimlilik rakamlarını yükseltmemiz lazım. Bunun için Konya Ovası’nı artık parçalamaktan vazgeçeceğiz. Bununla ilgili miras hukukunun değişmesi, toprak kullanım kanunu çıkartılması çok önemli. Bu kanuna biz de katkı verdik. Hatta bu kanunla ilgili Sayın Başbakan ile iki defa bu kanunla ilgili görüştük ve bu kanunun yasalaşmasını sağladık. Bu önemli. Hem arazi parçalanmasının önüne geçeceğiz, hem de arazı toplulaştırmasını beraber götüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE’DE 30 MİLYON PARSEL VAR'

Türkiye’de 30 milyon parsel tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Bayraktar, işletme büyüklüğünün ise 55 dekar olduğuna değindi. Bayraktar konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Tek parsel olsa buna razıyız. Ama bu 55 dekar 7 parsel ve biz bu koşullarda bu ülkede üretim yapıyoruz, bu ülkenin gıda güvencesini sağlıyoruz, bu koşullarda 35 milyon turisti besliyoruz, 17 milyar dolarlık gıda ihracatına katkı sağlıyoruz. Bu Türk çiftçisinin bir mucizesidir. Bu koşullarda üretim yapmak büyük bir başarıdır.İkinci olarak, mukayeseli üstünlüğü sağlamak için sulama yatırımlarını bitireceğiz. KOP, DAP, GAP gibi projelerin muhakkak suretle bitirilmesi lazım. KOP önemli. Sadece Konya için değil, civar iller için de önemli. 1.1 milyon hektar arazinin sulanması demek bu."