Biyokimya Uzmanı Dr. Kemal Nazaroğlu, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü öncesi önemli uyarılarda bulundu. Ülkemizde çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu 20 milyon insanın sigara kullanıcısı olduğunu belirten Nazaroğlu, “Sigaranın bir adedinde 2 mg civarında kadmiyum elementi var. Bu akciğer kanserinin yanı sıra kemik dokularında da yenilenme sürecini yavaşlatıyor. Acil önlem alınmazsa bu durum kemik kanserine de yol açabilir.” dedi.

Biyokimya Uzmanı Dr. Kemal Nazaroğlu, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü öncesi önemli uyarılarda bulundu. Tüm dünyada en büyük sağlık sorunu olarak kabul edilen sigara bağımlılığı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her yıl 5 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Nazaroğlu, Türkiye'nin sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında üçüncü, dünyada ise yedinci sırada yer aldığını ifade etti.

Türkiye’de çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu yaklaşık 20 milyon insanın sigara kullandığını vurgulayan Nazaroğlu, sigara içmedikleri halde sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin sayısının da hafife alınmayacak düzeyde olduğunu belirtti. Özellikle, hamilelik dönemlerinde anne karnındaki bebeklerin sigara dumanından etkilendiğine dikkat çeken Nazaroğlu, “Çocukların gelişme dönemlerinde de akciğer ve beyin vb. organları ciddi anlamda zarar görebiliyor. İnsan sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri bulunan sigaranın içerisinde yer alan 4 binden fazla kimyasal madde ile kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, hem kadın hem de erkekte kısırlık, mide rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları ve en önemlisi de kanser gibi birçok hastalığa sebebiyet veriyor. Sigaraya bağlı en sık rastlanan kanser türü ise akciğer kanseri olarak biliniyor.” diye konuştu.

30 SİGARA 300 RÖNTGENE EŞİT

Sigarada bulunan ve alfa radyasyonu yayan Polonyum 210 adlı kimyasal maddenin solunum yoluyla akciğer kanserine sebep olabileceğini ifade eden Nazaroğlu, bilim insanlarının günde 30 sigara içmenin yılda 300 akciğer röntgeni çektirmekle eşdeğer olduğunu kaydettiğini söyledi. Sigaranın bir adedinde 2 mg civarında bulunan Kadmiyum elementinin akciğer kanserine sebep olmasının yanı sıra D vitamini sentezini de bozarak kemik dokularında yenilenme sürecini yavaşlattığına vurgu yapan Biyokimya Uzmanı Nazaroğlu, “Kadmiyum bağırsaklarda kalsiyum pompalarından emilerek zaman içinde kemiklerde kalsiyum yerine birikiyor. Uzun süreli sigara kullanımı sonrasında kemik kanserine yol açabilir.” dedi.