Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan, Van’da umre dönüşü MERS şüphesiyle karantinaya alınan 3 kişinin durumu hakkında açıklama yaptı.

Van'da umre dönüşü 3 kişi rahatsızlandıkları gerekçesiyle dün gittikleri hastane de MERS virüsü şüphesiyle hastanede karantinaya alındı. Konuyla alakalı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cafer Alhan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak, MERS şüphesiyle 2'si kadın 3 kişinin gözlem altına alınmasıyla ilgili açıklaması yaptı.

Hastaların, dün üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetlerinin artması ve yurtdışından yeni gelmeleri üzerine kentteki özel bir hastane ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne başvurduğunu hatırlatan Alhan, hastaların bu nedenle hastanelerine sevk edildiğini söyledi.

Alhan, hastaların Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak tarafından değerlendirildiğini ve yurtdışı durumlarının olması nedeniyle enfeksiyon hastalıkları bölümünde gözlem altına alındığını aktararak, "Tanı konulmuş herhangi bir MERS virüsü pozitif hastalığı henüz tespit edilmemiştir. Ancak hastalarımızın sadece üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları mevcuttur ve yakın zamanda yurtdışından geliş öyküleri nedeniyle biz gözlem altına aldık. Hastalarımızın tetkikleri yapıldı, tedavilerine başlandı. Şu anda sonuçları bekliyoruz. Sonuçların da yaklaşık bir hafta içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Bu süre zarfında hastalarımız gözlem altında tutulacak. Hastalarımızın genel durumları iyi. Yoğun bakım gerektirecek durumları yok." diye konuştu.

Hastalardan birinin umreye gitmeden önce de üst solunum şikayetinin bulunduğunu aktaran Alhan, hastanın umreden döndükten sonra da rahatsızlığının devam etmesi üzerine hastaneye başvurduğunu söyledi. Hastalar için ayrı bir servisin düzenlendiğini dile getiren Alhan, “Gerekli tüm tedbirler alındı. Ebola virüsü iddiası asılsızdır. Bahse konu virüs belirtilerinin hastalarda mevcut değil ve daha önceden de benzer şikayetlerde her iki virüse rastlanmadı.” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Remzi Toprak da üç ay önceki bir salgında da yaklaşık 10 kişinin kendilerine başvurduğunu, bugüne kadar tedavi gören 16 hastada da pozitif bulgulara rastlanmadığını kaydetti. Hastaları olabilecek bir toplumsal salgının önüne geçebilmek için gözlem altına aldıklarını anlatan Toprak, sonuçların ellerine ulaşmasına kadar alınan tedbirlerin sürdürüleceğini aktardı.