Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü törenleri hakkında bilgi veren Vali Ahmet Çınar, 18 Mart'ta Şehitler Abidesi'nin, 24 ve 25 Nisan tarihlerinde ise bölgenin tamamının yerli ve yabancı ziyaretlere kapatılacağını bir kez daha duyurdu.

Vali Çınar başkanlığında, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve il müdürlerinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı düzenlendi. Burada törenler hakkında bilgi veren Çınar, "18 Mart tarihindeki tören saatleri içerisinde Conkbayırı, 57. Alay Şehitliği tüm tarihi alan, o mekan, yarımada bütün halkımıza zaten açık oluyor. Bir tek Şehitler Abidesi'nde bölgeye gelen ziyaretçilerimizin mağdur olmaması için bir tedbirimiz olacak." dedi. 18 Mart tarihindeki törenlerle ilgili basına yansıyan bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış anlaşılan bilgilen olduğunu, bazı sivil toplum kuruluşlarının halka kapalı olarak bu törenlerin yapılacağı, dolayısıyla Çanakkale'deki törenlere katılacakları yönünde beyanları bulunduğunu belirten Vali Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yanlış anlaşılmaları burada hepimizin düzeltmesi gerekir. Öncelikle geçmiş yıllarda 18 Mart ile 24-25 Nisan tarihlerinde törenler nasıl yapılıyorsa bu yıl da hiçbir değişiklik yapılmadan aynı usulde yapılacak. 18 Mart'ta şehir merkezindeki 18 Mart Stadı'nda Sayın Başbakanımız'ın, devlet büyüklerimizin ve yabancı misafirlerimizin de huzurda olacağı büyük bir coşkuyla kutlamalar yapılacak. Bütün halkımızı buraya hep davet ettik. Bütün halkımız, bütün milletimizin evlatları bu törenlere davetlidir. İkinci program, Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirilecek. O bölümde birtakım tedbirlerimiz, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da olacak. Buradaki alan çok dar. Alana bu yıl, daha da büyütülmüş iki büyük tribün yeniden hazırlanıyor. Burada 1200 kişi kapasiteli iki tribün olacak. Buradaki törenler, çok daha resmi nitelikte oluyor. Belirli bir kapasitede olduğu için buraya herkesi almamız, genel tabiriyle halkımızla burada etkinlik yapmamızın kapasite, fiziki şartlar olarak imkanı yok. Bu tören tamamen resmi mi oluyor? Hayır. Biliyorsunuz bölgedemizde bir ilçemiz, sekiz köy var. Buraların halkı zaten törenlere iştirak ediyor. Törenlerin rahat ve huzurlu şekilde icrası, o bölgeye intikallerin sağlanması açısından bu tedbirler gerekiyor. Tören saatleri içerisinde Conkbayırı, 57. Alay Şehitliği tüm tarihi alan, o mekan, yarımada bütün halkımıza zaten açık oluyor. Bir tek Şehitler Abidesi'nde bölgeye gelen ziyaretçilerimizin mağdur olmaması için bir tedbirimiz olacak."

24-25 NİSAN TÖRENLERİNDE BÖLGE TAMAMEN ZİYARETLERE KAPALI

Uluslararası olacak, 24 ve 25 Nisan 2015 tarihlerindeki Çanakkale Kara Savaşları törenleri hakkında da bilgi veren Vali Çınar, bu bölgenin iki gün boyunca halka kapalı olacağını hatırlattı. Bu tarihlerde birçok kurum ve kuruluşun bölgeye program düzenleyeceğini, topluma saygı ve mağduriyet yaşanmaması için bazı tedbirleri duyurmaları gerektiğini aktaran Çınar, tören ve yasaklar hakkında şu bilgileri verdi: "100. yıl olması dolayısıyla mutlaka bu bölgeye akın akın insanlar geleceklerdir. Düşünün gelenlerin hiç hareket edemediğini, sıkışıklığı. 24 Nisan'da Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda anıtlarında bütün resmi heyetler, otobüslerle ya da başka intikal şekilleriyle hep birlikte sırayla gezerek birbirinin aynısı programlar gerçekleştiriyor. Son derece resmi nitelikli, her adımı resmi olan törenler. Belki çok eski yıllarda törenler daha zayıfken, katılımlar daha azken böyle bir tedbir alınmamış olabilir ama benim arkadaşlarımızdan aldığım bilgi, son yıllarda 24 Nisan tarihlerinde bu alanlara girişler tamemen tedbir olarak kapatılıyor. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda uzun süre müzakere edildi ve 10 bin 500 kişilik kota belirlendi. Müracaat edenler arasından 10 bin 500 kişi, kurayla buraya gelecek Anzaklar tespit edildi. Dediğim gibi hem yer yok hem de yabancı heyetler, sürekli alanlara intikal halinde tören yapacaklar. Küçük bir tıkanıklık, 20 dakikalık bir gecikme bile skandala ulaşacak bir sorun yaratacaktır. Dolayısıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu alanlar, tedbir olarak törenler bitene kadar hem yerli hem de yabancı bütün ziyaretçilere kapatılmış olacak."