Samsun’da tarihi ve doğal yerlerin turizme kazandırılması için adeta bir seferberlik başlatıldığını belirten Vali İbrahim Şahin, Kızılırmak kuş cennetinin doğal kalması için otomobil girişine yasaklanacağını, ziyaretçilerin golf araçlarıyla dolaşacaklarını söyledi.

Son 10 yılda Samsun’da turizm anlamında çok büyük atılımlar yapıldığını anlatan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun’da turistler açısından gezilecek yer sıkıntısı olmadığını sadece tanıtım eksikliği sorununun yaşandığını belirtti.

Doğal yapısının korunduğu ve tanıtımının en iyi şekilde yapıldığı takdirde kuş cennetinin bölgeye milyonlarca turistin gelmesine vesile olacağını ifade eden Vali Şahin, “Maalesef Samsun’da yapılanlardan Samsun dışında yaşayanlar haberdar değil. Kendimden örnek verebilirim, ben buraya vali olarak gelene kadar burada bir kuş cenneti olduğunu bilmiyordum. Bilseydim ben TRT’deyken burada belgesel çekimleri yaptırırdım. Yani tanıtım eksikliği sebebiyle istenilen sayıda ziyaretçi bölgeye çekilememiş. Bu sebeple benim de tanıtım anlamında medya kökenli olmam dolayısıyla bazı adımlar attık. İlk olarak ulusal ve uluslararası medya temsilcilerini, bölgeyi tanımaları için şehrimize getirdik. Bizim amacımız kısa süreli olmak yerine ‘sürdürülebilir tanıtım’ yapmak.” dedi.

“LAK-LAK KONUTLARI TÜRKİYE’DE BAŞKA YERDE YOK”

Turist sayısını arttırmayı sağlayacak olan yerlerin başında 19 Mayıs ilçesinden başlayıp Bafra ilçesi ve Alaçam’a kadar uzanan Kızılırmak Kuş Cenneti’nin geldiğini kaydeden Şahin, şunları anlattı: “Özellikle göçmen kuşların havalar ısındığında kuzeye, soğuduğunda ise güneye gitmek istediklerinde Karadeniz’e geldiklerinde ilk uğrak yerleri kuş cenneti diye adlandırılan Bafra’daki sulak alan. Yaklaşık 350 kuş türü var orada ama gelip geçen 10 binlerce kuş türü var. Şimdi ise bu aylarda orada görülebilecek en güzel şey leylekler olacak. Normalde bir ağaçta eşli olarak bir çift leylek yaşar. Ama biz orada 20 dönümlük ağaçlık bölgede 40 leylek yuvasının yer aldığı ‘Leylek Ormanı’ projesini başlattık. Şimdiden söz konusu yere yerli ve yabancı kuş meraklıları yoğun ilgi gösterdi. Burada toplu konutlar gibi benim adına ‘lak lak konutları’ dediğim yerde bir ağaçta 5 ya da 6 tane yuva görürsünüz. Böyle bir manzarayı Türkiye’nin başka bir bölgesinde göremezsiniz. Ortalama göç esnasında 12 saatlik uçuşun ardından yorulan kuşların konaklamak için durduğu kuş cennetini doğal bir park haline getirmek için büyük çaba harcıyoruz. Güvenlik güçlerimize verdiğimiz talimat doğrultusunda kuş cenneti içerisinde asla silah sesi duyulmaması için avcılara karşı denetim çalışmaları yürütülüyor. Bölgenin doğal kalması ve turizminin canlanması için Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği’ni kurduk. Yakın zamanda o bölgeye araçların da girmesini engelleyeceğiz. Araçlarla belirli bir yere kadar gelen ziyaretçiler kuş cenneti içerisinde golf arabaları benzeri araçlar ile gezecek.”