Cumhuriyet Savcısı Menderes Arıcan, son İç Güvenlik Yasası ile savcıların yetkilerinin alınıp valilere bırakılmasına ironi içerikli bir yazı ile göndermede bulundu. Arıcan, "Diyeceksiniz ki sanki yargı mensupları yürütmemeye karşı çok mu teminatlı? Yürütme şu anda istediği hakim ve savcıyı istediği yere atayıp, istediğini geçici yetki ile bir yere göndermiyor mu? Valla haklısınız ama en azından 'teminatımsı da' sayılsa valilerin teminatına benzemeyen bir teminatımız olduğuna halen inanıyoruz." ifadesini kullandı. Bu konuda HSYK’ya da gönderme yapan Arıcan, "Doğru ya; bildiğim kadarıyla HSYK başkanı, Sayın Bakan'ın izni ve bilgisi olmadan bu konuda beyanat ve açıklama yapamazlar değil mi? E, o halde yargı bağımlıdır. Biz niye kızıyoruz ki?" dedi.

Savcı Arıcan, ‘adalet. org. tr’ ile sosyal medya üzerindeki adresinden yaptığı ‘Teminatımsı güvenceye sahip yargı’ başlıklı yazı ile yargının yürütmenin etkisi altına alınması ve HSYK’nın bu konuda sessiz kalmasını ironi içerikli yazı ile dikkat çekti.

Son İç Güvenlik Yasasının bazı maddeleriyle yargı ve yargı mensupları, özellikle de Cumhuriyet savcılığı müessesinin etkisiz ve tamamen yürütmenin kontrolüne alınmaya çalışıldığını vurgulayan Savcı Arıcan, Cumhuriyet savcılarının belli önemli suçlardaki ilk olaya müdahale yetkilerinin ellerinden alınıp, yürütmeye karşı hiçbir teminatı olmayan valilere bırakıldığını hatırlattı.
Savcı Arıcan, "Diyeceksiniz ki, sanki yargı mensupları yürütmeye karşı çok mu teminatlı? Yürütme şu anda istediği hakim ve savcıyı istediği yere atayıp, istediğini geçici yetki ile bir yere göndermiyor mu? Valla haklısınız ama en azından ‘teminatımsı da’ sayılsa valilerin teminatına benzemeyen bir teminatımız olduğuna halen inanıyoruz." sözlerine yer verdi.

Savcı Arıcan, şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşına toplum içinde ağır hakaret eden, öğretmenini toplumun içinde azarlayan, patlama sonucu onlarca şehit askerin daha cenazesi kalkmadan il'e gelen Genelkurmay Başkanına basın önünde hediye sunan, gazeteciyi arayıp tehdit eden Vali Bey gibilere bir de bu İç Güvenlik Yasasındaki yetkileri verirseniz... Buyrun yürütmenin tek adam imparatorluğuna. Eski Türk filmlerinde izlediğimiz Osmanlı'nın son dönemindeki etkisiz ve yetkisiz, ‘görüntü var, ses yok’ tipi yargı sistemine."

"Bu arada bu yasayla ilgili HSYK üyelerimizin hiçbir yerde değerlendirme veya eleştirisini duydunuz mu? Ben duymadım. Duyan varsa, hangi üyemizin, nerede ve ne dediğini bana da bilgi veren olursa mutlu olurum." diyen Savcı Arıcan, HSYK’nın bağımsız olmadığını şu sözlerle aktardı: "Ha, doğru ya. Bildiğim kadarıyla HSYK Başkanı, Sayın Bakan'ın izni ve bilgisi olmadan bu konuda beyanat ve açıklama yapamazlar di mi? Sayın Bakan kimin izni ve bilgisi olmadan bu konuda bir görüş belirtemiyordu? E, o halde yargı bağımlıdır. Yürütmeye diyenlere biz niye kızıyoruz ki? Sahi ya, ben ne diyorum? Kime diyorum? Niye diyorum? Bunları sormakla iyi mi ediyorum?"