Muş’un Varto ilçesi’nde PKK ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar Batman’da protesto edildi. Kadın bir PKK’lının öldürülüp daha sonra da fotoğrafının sosyal medyada paylaşılmasına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) yöneticileri konu ile ilgili gerekli araştırmalarını yapacaklarını söyledi.

Gülistan caddesinde bir araya gelen HDP ve DBP il yöneticileri Varto ilçesinde yaşanan olayları protesto edip basın açıklaması yaptı. DBP Merkezi İlçe Eş Başkanı Remziye Kaftan, yaşanan olayların kendilerini ciddi anlamda huzursuz ettiğini belirterek, kadın PKK’lının öldürülüp çıplak cesedinin sokağa atılmasının doğru bir davranış olmadığını kaydetti. Yaşanan olayın Muş Valiliği tarafından kabul edildiğini ifade eden Kaftan, “Bugün savaşın ahlaksızlığının ve kirliliğinin dibe vurduğu Kürdistan coğrafyasında saray sultanın fetvaları ile Kürt çocukları katlediliyor. Bu da yetmiyormuş gibi ölülerine tecavüz, taciz ve işkence ediliyor. Muş Varto’da 'Ekin Wan’ kod adlı kadın gerilla çıkan çatışmada hayatını kaybettikten sonra saray sultanının katliamcı polisleri kadın gerillanın boynuna ip bağlayıp sürükledikten sonra cesedini de soyup akla hayale gelmeyecek işkence yaptığı Muş Valiliği'nce doğrulandı.” diye konuştu.

“Medyaya yansıyan bu işkence görüntüleri Şengal’de, Kobane’de IŞİD tecavüzcülerinin Kürt kadınlarına yaptığı tecavüz ve katliamları bir kez daha hatırlatmış oldu." diyen Kaftan, şöyle devam etti: “Ekin’e yönelik gerçekleşen bu yaklaşım özelde Kürt kadını genelde tüm Kadınlar ve Kürt halkına dönük gerçekleşen insanlık dişi bir durumdur. Hiçbir ülkede böylesi durum yaşanmadığı gibi insanlık dışı bu uygulama hangi ülkede yaşanmış olsaydı dünya kamuoyunda tepkilerin yaşanmasına neden olurdu, ancak söz konusu Türkiye’de yaşayan Kürtler olunca herkes sessiz kalmaktadır. Bu yüzden biz Kürt kadınları ve ülkede yaşayan tüm kadınlar olarak sessiz kalmamalıyız. IŞİD zihniyetli bu iktidar ve destekleyicileri de savaşın bütün ahlaksızlığını yöntem olarak meydanlarda Kürtlere karşı medyası ile, devletin gücü olan askeriyle, polisiyle, uçaklarıyla saldırmaktan çekinmeyip Kürdistan’ı kana bulamışlardır. AKP devleti Kürt halkına yönelik başlattığı kirli savaşla kadınları da hedef almaya başladı. Kürdistan’da kadın şahsından yaşam bulan insanlık hakikatinden ve kadın eksenli özgür yaşamdan duyulan korku nedeniyle, 9O’lı yıllarda karşılaşılan erkek zihniyetiyle bugün yeniden karşılaştık.”

Yapılan açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.