Antalya’da iki aydır elektrik faturası göndermeyen elektrik dağıtım şirketi, vatandaşlara iki aylık yüklü miktarda faturalar göndermeye başladı. Tebliğ edilen faturalar karşısında ne yapacağını bilemeyen vatandaşlar şoka girdi. Normalin iki katı-üç katı gelen elektrik faturalarını ödemede sıkıntı yaşayan vatandaşlar imza kampanyası başlattı ve sanal ortamdan seslerini duyurmaya çalışıyor.

Antalya ve çevre illerin elektrik dağıtım işini üstlenen CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş, firması için vatandaşlar change.org isimli siteden imza kampanyası başlattı. Ortaklığını Cengiz, Limak ve Kolin'in yaptığı CLK, daha önce okuma tarihlerinde değişiklik yapıldığını belirterek abonelere ulaşmayan daha önceki aylara ait faturaların iki aylık şekilde göndereceğini ifade etmişti. Evlerine iki aydan bu yana fatura gelmeyen Antalyalı vatandaşlar bu süre sonrasında gelen faturalar sonrasında bir şok daha yaşadı. Yüksek miktarda gelen faturaları gören vatandaşlar, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya ve faturalara itiraz etmek üzere çağrı yaptı. Meltem Takmaz tarafından ‘Ocak ayı elektrik faturalarının iptali’ konu başlığında CLK firmasına açılan imza kampanyasına iki günde 6 bine yakın kişi imza atarak katıldı. İmza kampanyasına imza atan vatandaşlar göre gönderilmeyen iki aylık faturanın zamlı tarifeden kullanıcılara yansıtıldığı, daha önceki faturalara göre gelen meblağın çok yüksek olduğu yorumları yapıldı.

‘ASGARİ ÜCRET KADAR ELEKTRİK FATURASI MI GELİR?’

Faturaları yüksek gelen vatandaşlar, çileden çıktı. Irmak Ecem Özpolat, 700 TL’lik fatura ile karşı karşıya gelince şok olduğunu, ortalama aylık 100 ila 150 TL arasında fatura geldiğini söyledi. Özpolat, iki aylık fatura tutarı olan 700 TL’yi görünce şaşırdığını, bir asgari ücret parası kadar gelen faturayı nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü belirtti.

İki aylık olarak 737 liralık faturayı gören ve gözlerine inanamadığını açıklayan Ulaş Utku Tosun ise, “Aylık ortalama faturam 200 TL bile değilken, 2 ay 5 gün için 750 TL’ye yakın fatura geldi. Fiyatın özellikle yükseltildiğini düşünüyorum. Düpedüz soygun tekel konumunda bir firmaya vatandaşı soyma hakkı nasıl verilir? Mum ışığında mı oturalım? Hadi ben öderim. Emeklisi, memuru, garibanı nasıl ödesin?” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Habipler mahallesinde oturduğunu kaydeden Cüneyt Sarıçiftçi de “Buraya yağmur şıp deyince elektrikler gidiyor. Birde 2 ay 12 gün sonra fatura geldi. Normalde 75 TL civarında ödediğim fatura bu ay 230 lira gelince şok oldum.” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADAN EYLEM ÇAĞRISI

Yüksek faturalardan ötürü canından bezen Antalyalı vatandaşlar seslerini duyurmak için her yolu deniyor. Sosyal medya üzerinden ‘CLK ELEKTRIKTEN ŞIKAYETÇİLER’ adı altında grup kuran üyeler 6 Şubat günü eylem yapmak için internetten insanlara ulaşmaya çalışıyor. İkinci fatura gelmeden toplanmak için çağrıda bulunulan sayfada, Antalya’da yaşanan durumdan herkesin rahatsız olduğunu, eylem için yapılacak güne ortak bir karar verildikten sonra belli bir yerde toplanıp seslerini duyurmaya çalışacak.

İMZA KAMPANYASINA KATILAN VATANDAŞLARDAN YORUMLAR

İmza kampanyasına katılarak seslerini duyurmaya çalışan mağdur vatandaşların yorumları ise dikkat çekti. Change.org adlı sitede kampanyaya katılan ve dikkat çeken yorumlardan bazıları şu şekilde:

“Cemre Balamaz: Kullanmadığım boş duran eve gelen fatura bile 70 TL.”

“Asgari ücretle çalışan biriyim ve 3 kişilik bir aileyiz fatura 3 aylık gelecek faturayı ödediğim takdirde ekmek alacak param dahi kalmıyor insanca yaşam şartlarımız yok olacaktır.”

“Arif Molon: Uzun süre fatura çıkartıp daha fazla vergi ödettirip fazladan para kazanıyorlar.”

“Sultan Büyük: İmzalıyorum çünkü; Ben emekliyim bu kadar yüklü faturaları ödeyemem artı kaçak-kayıpları da ödemek istemiyorum.”

“Okan Salih Akçay: İmzalıyorum çünkü; 3 aylık elektrik faturasını bir kerede kimse ödeyemez kime soruldu kimin için neden. Ayrıca aylık kullanım sınırlarını aştığımız içinde faturalar aşırı kabartılmış şekilde gelecektir yaptıkları usulsüzlükten başka bir şey değildir. Elektrik kesintileri de cabasıdır.”

“Çiğdem Bulut: İmzalıyorum çünkü; 2 aydır fatura yok. 2. ayın sonun da geliyor. İkiye bölüyorum her ay gelen faturanın 2 katı. Adalet insaf yahuuu.”

“Gönül Canay: İmzalıyorum çünkü; Hiçbir özrü yok, soygunculuğun resmi hali gibi, neden böyle bir şey yaptılar kimse bilmiyor. Birde en ufak bir yağmurda elektrikler kesiliyor, son yağmurda 18 saat elektrik kesildi, 186 ya ulaşılamadı.”

“Özgur Karakaya: İmzalıyorum çünkü; 2.5 aylık toplu elektrik faturasını benim iznim ve bilgim olmadan nasıl toplu gönderebiliyorsunuz, ben maaşımı aylık alıyorum şimdi gelen 500 TL fatura nasıl ödenecek.”

“Murat Er: İmzalıyorum çünkü; bunun adı soygundur!”

“Seyfi Cankat: İmzalıyorum çünkü; faturada dehşet bir artış söz konusu.”

“Uğur Paksoy: İmzalıyorum çünkü; Aralık ayındaki tüketilen kw miktarların tamamını, ocak ayının zamlı tarifesine yansıtan ELEKTRİK Dağıtım kurumuna güvenmediğim ve saçımın teline kadar dolandırıldığımı hissettiğim için imzaladım.”