Yalova Çiftlikköy Belediyesi, sahil düzenleme projesi kapsamında 70 palmiye ve 77 çınar ağacını sökme işlemine başladı. Sökülen palmiyeler, bitki üreticiliği yapan Garden AŞ tarafından koruma altına alınacak. 77 çınar ağacı ise Antalya'da düzenlenecek olan EXPO organizasyonuna hediye edilecek.

Ağaç söküm töreninde bir konuşma yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar'a teşekkür etti. Coşkun, "Demek ki neymiş, ağaçlar sökülür ve taşınırmış. Ben Ali Murat Silpagar Bey'e örnek sergilediği için teşekkür ederim... Şunu da ifade etmek isteriz; ağaç yeri geldiği zaman kesilir. Ağaç tabu değildir. Birçok şeyi ağaç ürünlerinden kullanırız ve yaparız. Ancak böyle bir palmiyenin kesimiyle neyi elde edeceksiniz? Veya çürümemiş sağlıklı olan bir ağacı da kesmemek lazım." dedi.

YANLIŞ DİKİM YAPILMIŞ

Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ise sahil projesi ve ağaçların sökülüp taşınmasıyla ilgili bilgi verdi. Geçmişte yapılan hataları tekrarlamayacaklarını dile getiren Başkan Silpagar, şöyle devam etti: "Buraya yanlış dikim yapılmış. Sahile çınar ağaçları dikilmiş. Nasıl bir zihniyet anlamadım. Kuma çınar ağacı dikilmiş. Çınar ağaçlarının dikildiği noktalarda kum analizleri yaptırdık. Çok verimli toprak çıktı. Fakat bu çok verimli toprak domates biber için ne yazık ki. Çocuklarımız için de elverişsiz bir kumsal çıktı. Dolayısıyla çınar ağacının yaprakları, toprakla buluştuğu zaman ne hale geldiğini anlayın. Çınar ağaçlarını kaldırıyoruz. Çınar ağaçları Antalya'da EXPO'ya hediyemiz oluyor. Orada Çiftlikköyümüzün katkısı olsun istedik. Palmiye ağaçlarımız Garden AŞ tarafından ücretsiz, bize destek amacıyla koruma altına alacaklar. Sahil projemiz bittikten sonra aynı boyda belirli mesafelerle ilerleyen yıllarda tadilatı engellemeyecek şekilde ağaç dikimi yapacağız."

Açıklamaların ardından heyet, söküm işlemi yapılan ağaçların önünde işçilerle poz verdi.