Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktuğ Özdemir, havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yaz ishalleri, gerekli önlemler alınmadığı taktirde önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Dr. Özdemir, “Çocuklarda ishal ve kusmanın aynı anda görülmesi durumunda, yeterli sıvı takviyesi hayati önem taşıyor.” dedi.

BAKTERİLER HAVUZ SUYU İLE DAHA KOLAY ÇOĞALIYOR

Memorial Kayseri Hastanesi'nden Uzman Dr. Göktuğ Özdemir yaptığı açıklamada bakterilerin havuz suyu ile daha kolay çoğaldığına dikkat çekti. Özdemir, hava sıcaklıklarının 30 dereceyi aşmasıyla bakteriyel enfeksiyon ajanları besinlerde daha hızlı ve daha kolay ürediğini hatırlatarak, şu uyarılarda bulundu: “Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinen ishal ve kusma şikayetlerine yol açmaktadır. Bu nedenle yazın, diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülmektedir. Tatil bölgelerinde deniz ve havuz aracılığıyla bakteriler daha kolay bulaşmaktadır. Bu nedenle tatil yapılacak yerlerin hijyenine ve temizliğine dikkat edilmelidir.”

Dr. Göktuğ Özdemir, uzun süre bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanı sıra, kaynağı belli olmayan içme sularının da mikropları barındırarak ishale neden olduğunu aktardı. Dr. Özdemir, “Özellikle çocuklarda, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara alerji oluşumu, gereğinden fazla meyve ve meyve suyu (özellikle elma, üzüm, kavun, şeftali) tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır.” diye konuştu.

ÇOCUĞUNUZA DONDURMA VE ÇİKOLATAYI ERİTMEDEN VERİN

Yaz aylarında alınan hazır gıdaların ve sebzelerin hemen buzdolabına konulması ve burada saklanmasını isteyen Dr. Özdemir, şu uyarılarda bulundu: “Sıcakta bekletilen gıdalarda bakteri üreme riski de artmaktadır. Başta dondurma olmak üzere donmuş gıdaların tüketimi ishal oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle dondurma, çikolata gibi çabuk eriyen ve bozulan yiyeceklerin erimeden tüketilmesi önerilmektedir. Yazın tüketilen yiyecekler aynı zamanda iyi pişirilmelidir. İyi pişmiş besinlerde bakteriyel ajanların yayılımı önlenir. Krema, mayonez ve az pişmiş deniz ürünlerinin yaz aylarında tüketimi uygun değildir.”