Manisa'nın Soma ilçesinde çıkan yangında, yapımı iptal olan termik santrali için kesilen zeytin ağaçları ile kesilen ağaçların yerine dikilen zeytin fidanları kül oldu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yangın çıkan yerde inceleme yaptı. Özel inceleme sonrası şu açıklamaları yaptı: "Köyünü akrabalık ilişkilerini doğasını ve yaşam biçimini paraya değişmeyen insanların köyü burası. Burada büyük bir mücadele yaşandı. Geçen sene eylül ayından itibaren yaşanan süreç sonrası yaşanan o mücadelede, muhtarımız ve Yırca köylülerimiz ile doğa mücadelesinin kendi topraklarına, kendi zeytinine sahip çıkmasının mücadelesinin bütün Türkiye'ye örnek olduğu bir süreci yaşattılar. Şirketle köylüler burada savunmasız tek başına mücadele etmişlerdi. Mücadele sonrası burada Yırca köylüleri kazanmıştı. Buraya yapılacak termik santralle ilgili bütün süreç tükendi. Daha sonra şirket yönlerini başka bir tarafa kaydırdı. Yapılacak oradaki yerde yeşil olan her türlü ağaçların olduğu yerin içine yapılacak. Ama orada da bir başka bir mücadele verilecek. Şimdi burada bugün kesilmiş ağaçlar ki belki kesinleşince hukuksal işlerler sonrası köylüler buradaki ağaçlarını kesip odun yapacaklardı. Onların yerine yeni zeytin ağaçlarını dikeceklerdi. Burada bir kirli el, bir kara el bu köyden hırsını alamayan birileri geldi buraya ateşe verdi. Sonuç olarak burada 35 dönümlük alanda zeytin ağaçları yanmış. Daha erken haber verilmeseydi o zaman buradaki yerin tamamı yanacaktı. Birileri şunu söylüyor aslında. 'Biz Yırca köylülerinden hırsımızı alamadık. Sizi yenemedik. Kötülük yapmaya devam ediyoruz.' Bizde diğer köylüleri diyoruz ki buraya santral kurmaya çalışıpta köylünün bileğini bükemeyenler aslında bunlar sandığınız gibi güçlü adamlar değil. Bunlar kahpece adamların işidir. Bunlar utanmaz adamların işidir. Yapmak istedikleri bu köylülere zarar vermek istemektedirler. Bizler bu işin peşini bırakmayacağız, takipçisi olacağız." şeklinde konuştu.

Köy Muhtarı Mustafa Akın ise "Bu kesilen ağaçlar Yırca mahalle muhtarı olarak bana teslim edilmişti. O zamandan beri süreç devam ediyordu. Bugün saat 11.00 civarından köyden bir vatandaş görmüş yangını bizde anında itfaiyeyi aradık. İtfaiye geldi yanan ağaçları söndürdü. Tahminen otuz dönümlük alan yandı. Belki kurusu önemli değil ama burada yeni yaş ağaç olan sürgünler vardı. Onlarda yandı. Bunun dışında 11 dönüm meyve bahçesi vardı, o meyve bahçesi de yandı. Bunu nedendir kim yapmıştır bilmiyoruz." dedi.

Köy sakini Mustafa Sezer de, "Soma'dan köye doğru gelmekteydim. Gözüme duman çarptı. Hemen arabamı yolun kenarına çekip olay yerine giderek, köyümüzün muhtarına haber verdim." dedi.