Madımak olaylarının 22. yıldönümü etkinlikleri için Sivas’a gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Zaman aşımı kararı vermekle olmaz, bu davayı kapatamayacaklar. Bizim sözümüzdür 2 Temmuz’da bu sözün altını bir kez daha çiziyoruz, Alevi halkımıza şu sözü veriyoruz; biz bu davayı böyle bırakmayacağız, kapatılamayacak ve unutturulamayacaktır.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, olayların yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Sivas’a geldi. Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan eski Madımak binası önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yüksekdağ, olayların faillerinin bulunmamasını eleştirdi. Yüksekdağ, şunları kaydetti: “22 yıl önce yaşanan olay çok acı ve Türkiye toplumunda çok derin izler bırakan bir olaydı. Çok insanlık dışı bir katliamdı. Bugün görüyorsunuz 22 yıl önce yaşanan katliamın acısı ve öfkesi hala çok taze. Bunun tek bir nedeni var. Eğer 22 yıl boyunca bu katliamın failleri yargılansaydı, hesap sorulsaydı halkımızın ruhunda ve yüreğinde böylesine güçlü acılar kalmazdı ve 22 yıl sonra on binlerce insan o yangının yaşandığı yerin önünde olmazdı. Bugün bütün Türkiye ve siyasi iktidar sanmasın ki 2 Temmuz’da Sivas’ı kendisine her yıl yol edenler sadece kendi dertlerine yanıyorlar.”

DAVAYA ZAMAN AŞIMI VEREN İKTİDARA CEVABI HALK VERDİ

İktidara da olaylar üzerinden eleştirilerde bulunan ve “Sivas davasına zaman aşımı kararı verdirip kapattıran ve 'bu karar Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun' diyen siyasi iktidara en büyük cevabı 7 Haziran’da bu halk verdi.” diyen Yüksekdağ, şu ifadeleri kullandı: “Biz 22 yıl sonra yine buradayız. Ama bu sadece bizim derdimiz değildir. Bu bütün Türkiye’nin derdidir. Bu ayrıca siyasi iktidarın da en temel derdi ve sorunu olmalıdır. Eğer bu katliamı bir dert ve sorun olarak görmezse siyasi iktidar 22 yıl sonra da olsa yine karşısına çıkacak yine hesap soracak yine defterler açılacak ve kapatılacaktır. 1 yıl önce çok acı bir biçimde insanların acısıyla alay eder gibi siyasi iktidar ve siyasi iktidarın güdümündeki yargı bir insanlık suçu karşısında zaman aşımı verdi ve dosyayı kapattı. Bu dosya halkın vicdanında mücadelesinde bir dosyadır kapanmaz. Sivas davasına zaman aşımı kararı verdirip kapattıran ve 'bu karar Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun' diyen siyasi iktidara en büyük cevabı 7 Haziran’da bu halk verdi. Gönül ister ki siyasi iktidar gerçek bir sorumluluk alsın 22 yıl önce bu katliamı tertipleyenleri yargılasın ve bu bir yük olmaktan çıksın. Zaman aşımı kararı vermekle olmaz bu davayı kapatamayacaklar. Bizim sözümüzdür 2 Temmuz’da bu sözün altını bir kez daha çiziyoruz, Alevi halkımıza şu sözü veriyoruz; biz bu davayı böyle bırakmayacağız, kapatılamayacak ve unutturulamayacaktır. Tekrar bütün ailelerimize başsağlığı diliyorum.”