Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurt-Kur) Genel Müdürlüğü müfettişleri, Yurt-Kur İzmir Bölge Müdürü Yakup Karaca'nın, ihale ve satın almalarda değerinden yüksek fiyata iş yaptırarak, 140 bin liralık haksız kazanç sağladığını belirledi.

Konuyla ilgili olarak Türk Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Hasan Şen, bir basın toplantısı düzenledi. Bölge Müdürü Karaca’nın dört yıldır görev yaptığını, bazı kurum yöneticileriyle birlikte öğrenci yurtlarındaki çatıların onarımı, tabelaların yenilenmesi, dış cephenin boyanması ve elektrik tesisatının yenilenmesi gibi işlerin, piyasanın çok üzerinde fiyatlarla ihaleye verildiğini öne sürdü. İhalelerin şikayet edilmesi üzerine müfettişlerin yaptığı incelemelerde, kamunun yaklaşık 140 bin lira zarara uğratıldığının saptandığını, kamu zararının Karaca ve ihalelerde imzası bulunan diğer yöneticilerden tahsil edildiğini aktaran Şen, bir de kademe ilerleme cezasına çarptırıldığı, kademe cezası alanların görevden el çektirilmesi gerekirken aradan 10 ay geçmesine rağmen Karaca'nın görevi başında bulunduğunu kaydetti.

'3 BİN LİRALIK TABELA İÇİN 13 BİN LİRALIK FATURA KESİLDİ'

Konunun belgeleriyle ortaya çıktığını söyleyen Hasan Şen, "Yakup Karaca hakkında, yapılan ihale ve satın almalarda değerinden yüksek fiyata iş yaptırıldığı yönündeki müfettiş soruşturması neticesinde 140 bin lira zimmet çıkarıldı. Bu zimmeti de kuruma iş yaptırdığı firmalara ödetti ve aynı firmalarla çalışmaya devam ediyor. Örneğin Buca Çakabey Öğrenci Yurdu'na, 13 bin 800 lira maliyetle tabela yaptırmış ancak bizim yaptığımız araştırmalarda, tabelanın en fazla 3 bin liraya yapılabileceğini belirledik. Bunun gibi birçok olay da müfettişler tarafından ortaya çıkarıldı." dedi.

'DERHAL GÖREVDEN ALINMALI'

Disiplin Suçları Yönetmeliği'ne göre Yakup Karaca'nın derhal görevden alınması gerektiğini savunan Şen, "Karaca, zimmet cezası yanında bir de kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almıştır. 14 Ağustos 2014 tarihinde almış olduğu bu cezaların neticesinde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Disiplin Suçları Yönetmeliği'ne göre bulunduğu görevinden alınması gerekiyor ancak yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen hala aynı görevine devam etmekte ve yeni oluşturulacak olan il müdürlüğüne atamasının yapılacağı yönünde duyumlar almaktayız. 13 yıl önce iktidara gelirken, 'Yetimin hakkını koruyacağız' diye yola çıkan siyasal iktidardan, yandaş idarecilerin yerine liyakat sahibi idarecilerin kurumlarımıza atanmasını talep etmek, millet olarak bizim en tabii hakkımızdır." diye konuştu.