İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanık Mehmet Karaca, avukatı ile maktul Fatma Karaca'nın kardeşleri Veysel Helli, Arzu Durdu, annesi Ayşegül Helli ve avukatları katıldı. 
Sanık Karaca, savunmasında, geçim sıkıntısı nedeniyle eşiyle sorun yaşadığını, eşinin sürekli kendisine hakaret ettiğini öne sürdü. Olay gecesi söz konusu sebeple yine tartışma çıktığını anlatan Karaca, eşinin, kendisinin erkeklik duygularına hakaret ettiğini savundu.

Müşteki Veysel Helli ise çiftin sürekli sorun yaşadığını, bu nedenle kardeşine boşanmasını söylediğini belirtti. Aralarının düzelmesi için maddi ve manevi destek verdiğini ifade eden Helli, sanık Karaca'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmasını istedi. 

Mahkeme heyeti, ifadelerin ardından sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Veysel Helli, mahkeme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, kardeşinin vahşice boğazının kesilerek öldürüldüğü söyledi.

"Erkek terörü" sonucu diğerleri gibi kardeşinin de hayatını kaybettiğini ifade eden Helli, "Bizler, avukat ve hakimlerin mazlum insanların yanında olmasını istiyoruz. Bu katil yarın bir gün dışarıya çıkarsa benim annemi, kendi çocuğunu kesmeyeceğinin garantisi yoktur" dedi.

Müşteki avukatı Şükran Dağ Cabir ise kadına yönelik cinayet, taciz ve tecavüz dosyalarının takipçisi olacaklarını ifade etti.

Yıllardır kadın hukukçular olarak kadına yönelik şiddet ve cinayet dosyalarında katillerin haksız tahrik indirimlerinden faydalanmamaları gerektiğini ifade ettiklerini aktaran Cabir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İddianame incelendiğinde katile ödül gibi bir iddianamenin hazırlandığını görüyoruz. Aile içi geçimsizlik her eş ve çift arasında olabilen tartışmalar, bu dosyada haksız tahrik olarak gösterilmiştir. Daha önce söyledik, yine söylüyoruz. Eşler arasındaki geçimsizlik olsa olsa boşanma nedeni olur. Bir insanın hayatına kıyma gerekçesi olamaz."

Dörtyol ilçesinde, 10 Ekim 2014'te Fatma Karaca evinde boğazı kesilerek öldürülmüş, olayla ilgili eşi Mehmet Karaca tutuklanmıştı.