Öğünç, yaptığı yazılı açıklamada, 380 milyon metreküp su rezervi kapasitesi ve yaklaşık 9 bin 271 metre gövde uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük dolgu tipi gövdesine sahip Reyhanlı Barajı'nın tamamlanmasının, 1950'lerde kurutulan Amik Gölü'nün yeniden diriltilmesi anlamına geldiğini ifade etti. 
Barajın, yılda yaklaşık 1 milyon süzülen göçmen kuş için olumlu bir gelişmeyi işaret ettiğine dikkati çeken Öğünç, şunları belirtti:

"Dünyada kuş göç yollarının en büyük ikisi ülkemiz üzerinde bulunmakta. Kıtalar arası göç eden kuşların güzergahı Hatay üzerinde birleşmekte. Bu göçte kuşlar, kısa süreli dinlenme, su ihtiyaçlarını karşılama ve üremelerini temin edip yollarına devam ederler. Amik Gölü'nün kurutulması bu anlamda kuşların göç yolunu değiştirmesine sebep olmuştur. Reyhanlı Barajı'nın tamamlandığı düşünüldüğünde eski Amik Gölü'nün boyutlarına yakın bir büyüklük ortaya çıkacak ve bu durum kuş göç yolunu canlandıracak ve göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı oluşacak. Reyhanlı Barajı'nın tamamlanmasıyla ilk birkaç yılın sonunda kuşların burayı mesken tutacağı, ilimizin yeniden kuş cenneti haline geleceğini, en önemlisi de göç yolunun yeniden faal olması kaçınılmaz olacak."

Öğünç, 2016 sonlarında hizmete gireceği tahmin edilen Reyhanlı Barajı'nın göçmen kuşlar için bir umut ve Amik Gölü'nün kurutulmasıyla ortaya çıkan zararın düzeltilmesi noktasında fırsat olacağını sözlerine ekledi.