Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete (Düzbağ) kasabası sakinleri, Göksu'nun Gaziantep'e verilmesi karşılığı verilen sözlerin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından tutulmadığı iddiasıyla tepkili.

Türkiye'nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan ve "su fakiri" bir kent olan Gaziantep'in içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak "Düzbağ İçme Suyu Projesi" yeniden gündemde. Heleteliler Göksu'nun Gaziantep'e verilmesine karşı çıktı. Özellikle Kahramanmaraş Milletvekilleri Celalettin Güvenç ve o zaman Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı olan Ahmet Özdemir'in yoğun gayretleri sonucu Helete halkı ikna edildi. Göksu çayının Gaziantep'e verilmesi karşılığında Helete'ye ilçe olmak dahil pek çok söz verildi. Ancak protokolün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen verilen sözler tutulmadı. Helete halkı ise verilen sözlerin tutulmamasından dolayı sosyal medyadan tepki gösterdi.

İşte Helete halkının İddiaları:

1. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Helete'nin ilçe olması için gerekli çabayı göstereceği sözünü verdi. Ancak bu konuda hiç bir girişimde bulunmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la defalarca bir araya gelmesine rağmen bu konuyu hiç açmadı. Helete'nin ilçe olma rüyasına Başkan Şahin hiç bir destek vermedi.Bu konuda şu ifadelere yer verildi:

"Gaziantep Belediyesi, özelde Fatma Şahin, “Helete’nin ilçe olması için gerekli çabayı gösterir” yazıyor protokolde. Yazılmayan kısmında F. Şahin, Gaziantepli bakanlar aracılığıyla bu işle “ne yeminler ederek!" uğraşacağını söyledi. Fakat sıklıkla görüştüğü Cumhurbaşkanımıza konuyu açmadı bile. Emine Hanıma açabilirdi onu da yapmadı. Bu konuda bir tek Ali Öztaş çaba gösterdi. Onun çabaları da Celaleddin Bey başta olmak üzere Kahramanmaraş vekilleri tarafından boşa çıkarıldı. Bu konuyu biliyorsunuz zaten"

HELETELİLER DERNEĞİ Sosyal Medya Hesabında Diğer Maddeler Şu Şekilde Sıralanıyor. 

2. Protokolde Nurhak-Balkar arası Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından asfalt yol yapılır hükmü var. Hopur’a tünel yapılır yazıyor. Şu ana kadar en büyük çaba Helete-Göksu arasındaki yolun alt yapısının oluşturulması için harcandı. Buraya ciddi masraf yapıldı. Fakat 2019 yılı içerisinde bu yolun üst yapısı için hemen hemen hiçbir şey yapılmadı. Nurhak-Küçükcerit arasında devlet emniyet yolu yapıyor. Mutlaka o yola bakıp alt yapısını oraya benzer şekilde yapmalılar. Yoksa yapsalar bile her yıl yeniden yaptırmak zorunda kalırız. Şimdi taş kırma makinesi getirmişler. Bununla taş kırıp çakıl döşeyeceklermiş. Madem öyle yapılacaktı neden Eylül ayı beklendi? Geçen yıldan farklı olarak Azaplı-Balkar Köprüsünün tablası atıldı. Tarlaların istimlakı, geçişin sağlanması konusunda fiili olarak yapılan bir şey yok. Göksu-Nurhak arasında “–mış gibi” yapıldı. Daha yolun nereden gideceği belli değil. Oysa protokole göre bu yıl sonunda Nurhak’tan-Balkar’a asfalt yoldan gitmeliydik. Bu hızla çalışırlarsa daha kaç yıl sürer bilemiyoruz yolun yapımı.

3. “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Helete’ye bir lise binası, yanına spor salonu ve yurt yaptırır” yazıyor protokolde. Bu maddeyi Maraşlıların üzerine yıktı Fatma Hanım. Onlar da Fatma hanıma “siz söz vermişiniz, siz yaptırın” diyemediler. 15 gün önce K.Maraş Valisiyle uçakta aynı yere düştüm. “Madem yatırmayacaktınız, paranız yoktu, niçin Fatma Hanım’a bunu söylemediniz?” diye sordum. “Fatma Hanıma söz vermedim, bakanlığa yazarım dedim” dedi. Ahmet Özdemir Beye, Celalaeddin Beye her ortamda, sosyal medyada defalarca bu konuyu ilettim. Herhangi bir gelişme olmadı. Binadan daha önemlisi spor salonu ve yurt binasıdır bu projede. Helete’de bir spor salonu olması gerekmiyor mu? Salonsuz sporda bu kadar başarılı olan çocuklar salonları olsa ne yaparlar kim bilir.

4. Soğuk hava deposunun temeli atıldı bu yıl. Sene sonuna kadar bitireceğiz diyorlar. Ben biteceğine inanmıyorum. Çünkü şu ana kadar hiçbir şey dedikleri zamanda yapılmadı.

5. Üç metre küp su sözü hala resmi olarak düzeltilmedi. Protokolde ayrıca “yaz aylarında su azalınca Gaziantep buradan su almaz” yazıyor. Bunu da köylülerimin dikkatine sunarım. Yani su azalınca Helete’nin değil Gaziantep’in suyu kesilecek. Çetintepe barajından alacaklar o zaman.

6. “Rekrasyon çalışması yapacağız, Göksu kenarını cennet bahçelerine çevireceğiz” diye ne sözler veriyorlardı. Şu ana kadar yolu genişlettiler orada, başka da bir şey yapmadılar.

7. Fatma Hanım 300-400 kişiyi işe alayım getirin diyordu. Şimdi 24 güvenlik görevlisini almamak için bin dereden su getiriyorlar. Güvenlik soruşturması yapa yapa kuşa çevirdiler meseleyi.

8. Kendi işlerini jet hızıyla yapıp bitirdiler. Hem de ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik güçlüklere rağmen. Bize harcayacakları devede kulak bile olmayacak bütçeyi bulup yerine getiremiyorlar verdikleri sözleri.

NE YAPMALI: Şu anda Helete’nin darmadağınık olduğunu düşünüyorlar. Hiçbir şey yapmasalar da ses çıkmayacak zannediyorlar. Fakat Heleteli seçilmişleri başta olmak üzere bir araya gelip verilen sözlerin, atılan imzaların gereğinin yapılmasını istemelidir. Helete’ye yapılacak hizmet (yol, su, okul) kamuya aittir ve herkes içindir. Dolayısıyla hiç kimse “bana ne” dememelidir. Bunu yaparken birlik olduğunu göstermeli fakat kanun önünde haksız duruma düşülecek hareketlerden kaçınılmalıdır. Haklı olduğumuz davamızda hakkımızı aramaktan korkmamalıyız. Suyu aniden kesmeye, aniden bırakmaya hakları yoktur. Ortaya çıkacak zararları tanzim etmek zorundalar. İşi bilmeyen adamları regülatör başına koyarak, Allah muhafaza insanlara zarar gelecek bir olaya sebep olurlarsa altından nasıl kalkacaklar?

Yukarıda yapılmadığını tek tek yazdığım işlerin yapılmasını sağlamak Heleteliye bağlıdır. “Su gitti, sattılar, yandık” demekle bir neticeye varılmaz. Su orada duruyor, Helete orada duruyor, Heleteli orada duruyor. Her şey Heletelinin birlik olup, uyanık olup haklarını aramasına, haklarını yedirmemesine bağlıdır. Belediye başkanımız, muhtarımız, encümenlerimiz işlerini Kahramanmaraşlılara havale etmeden, doğrudan protokol imzaladıkları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı olan GASKİ ile konuşarak çözmelidir. Araya giren siyasetçiler çoğaldıkça protokol maddeleri de olmaza girmektedir. Çünkü her siyasetçi kendi geleceğinin hesabını yapmaktadır. Şu kadar milletvekili bir okulun temelini bile attıramamıştır ne bakanlığa, ne GASKİye ne de Antepli bir zengine… Uzun oldu kusura kalmayın.

Hareket gerek! Durduk yerden işler yürümüyor… Sevgi ve saygıyla… Ekrem Hoca... Protokolü ekte veriyorum, herkes iyi bilsin.

Protokolün 9. maddesi ne diyor? "İki yılda işler bitirilir"

Haber46 olarak Helete halkının sesi olacağımızı ve feryadlarının duruyulması için her türlü çabayı göstereceğimizi sorumlu gazeteciliğin gereği olarak gördüğümüzü kamuoyuna bildiriyoruz.