İngiliz Ulusal Gazeteciler Birliği (NUJ), Koza İpek Medya Grubu'na kayyum atanmasını, seçim öncesi muhalif medyanın susturulmasına yönelik bir hareket olduğunu belirtti.

Söz konusu atamaya ilişkin Cihan Haber Ajansı’na yazılı açıklama yapan NUJ Başkanı Barry White, “Seçime birkaç gün kala Koza İpek Holding’e kayyum atanmasının, muhalif medyayı susturmak amacıyla yapıldığı açıktır. Zamanlama büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) İngiltere temsilcisi olan White şu şekilde devam etti: “Olan olaylar aynı zamanda, tehdit altında olduğunu hisseden diğer muhalif medya kuruluşlarını da ifade özgürlüğü ve haber bildirme açısından etkileyecektir. AK Parti seçim stratejisi olarak kendi çıkarlarına uymayan muhalif medyayı susturmaya ve politik çerçevede demokratik tartışma olanaklarına engel olmaya çalışmaktadır. Olanlar, hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve ifade özgürlüğü ilkelerine yapılmış bir saygısızlıktır ve Türkiye yöneticileri demokrasiye sırt çevirmiştir.”