Diyanet İşleri Başkanlığı'nın engellilerin dini eğitimini kolaylaştırmak için düzenlediği çalışmalar kapsamında açılan işaret diliyle Kur'an-ı Kerim kursuna Kayseri'de her yaştan engelli katılıyor.

Melikgazi İlçe Müftülüğü bünyesindeki kursta Kur'an-ı Kerim öğreticisi Maşide Şişman tarafından işaret diliyle verilen kursta 30 kadın eğitim alıyor.

İşitme engellilerin yoğun ilgi gösterdiği kursta, Kur'an-ı Kerim öğrenmek için kursiyerlerin gösterdiği çaba dikkati çekiyor.

8 yıldır öğreticilik yapan Şişman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan program kapsamında Halk Eğitim Merkezi'nde temel işaret dilini öğrendikten sonra Rize Müftülüğünde katıldığı kursta da Müslümanlığa özgü işaretleri de öğrendiğini söyledi.

Kayseri'de açılan işitme engelliler kursunda Şubat ayından bu yana işaret diliyle dini bilgileri öğrettiğini belirten Şişman, kursa katılanların hem heyecanlı hem de çok azimli olduklarını dile getirdi.

Kursiyerlerinin çoğunun doğuştan işitme yetileri olmadığını anlatan Şişman, "Kursa ilk katıldıklarında öğrencilerin tereddütleri vardı. Kur'an-ı Kerim'i öğrenemeyeceklerini sanıyorlardı ancak çoğu bir ayda öğrendi. Duyamadıkları için öğrencilerimin çoğu konuşamıyor. Doğru sesleri çıkarıyorlar ancak kendileri bunu duyamıyor. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için takdir edilecek bir gayret gösteriyorlar" diye konuştu.

- Gayretleriyle diğer insanlara örnek oluyorlar

İşitme engellilere sadece Kur'an-ı Kerim öğretmediklerine dikkati çeken Şişman, şöyle devam etti:

"Şehrin farklı semtlerinden, uzak mesafelerden buraya gelen öğrencilerimize Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra temel dini bilgileri, hadis ve ayetlerin anlamlarını işaret diliyle öğretiyoruz. Kursa 18 yaşında katılan genç kızlarımız da var, çocuğuyla katılan anneler de 60 yaşındaki teyzeler de var. Bugüne kadar bu insanlara dini eğitim verilmemiş olması büyük eksiklik. Öğrencilerin çoğu lise mezunu, aralarında üniversite mezunları da var. Türkçe'yi, matematiği, İngilizce'yi çok iyi biliyorlar. Kur'an-ı Kerim'i de işaret diliyle kolayca öğreniyorlar. Engellilerimizin  dini hassasiyetleri çok yüksek. Başladıkları işi neticelendirmek istiyorlar, ezber yapma konusunda çok gayretliler. Bu kardeşlerimizin gayreti dini eğitim almak isteyen tüm insanlara örnek oluyor."

- Hazreti Peygambere özgü işaret

Şişman, Diyanet İşleri Başkanlığınca Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü oluşturulduğunu, sözlük hazırlanırken yapılan araştırmada Peygamber sözcüğünün Hazreti İsa'yı anlattığını anlaşıldığını belirtti.

İslam dinine ait kavramların sözlüğe konulduğunu anlatan Şişman, "Hazreti Muhammed'i anlatan özel bir işaret geliştirildi. İslam dünyasında bu kavramlar yok. İslam dünyasına cevap verebilecek şekilde sözlük hazırlandı" diye konuştu.

- "Kur'an-ı Kerim öğrenmek hayalimdi"

Öğretmenleri Şişman sayesinde duygularını ifade eden kursiyerlerden Leyla Baydar, doğuştan işitme engelli olduğunu, böyle bir kurs açıldığını duyduğunda çok sevindiğini söyledi.

Hocası sayesinde işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğrendiğini ifade eden Baydar, "Önce bunun olamayacağını düşündüm. Benim için bir hayaldi ancak kısa süre içinde Kur'an-ı Kerim okumaya başladım. Ayrıca sureleri de işaret diliyle okuyoruz. Dinimi öğrendiğim için çok mutluyum" ifadelerini kullandı.