Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde ifade veren Ufuk C., Suriye savaş bölgesine nasıl gittiğini, dini istismar eden aşırıcıların ağına Almanya'da nasıl düştüğünü ve Suriye'de neler yaşadıklarını anlattı. Yüzlerce gencin çekildiği Suriye bataklığı konusunda, Ufuk C.'nin anlattıkları, ailelerin gözünü açması için çok önemli bilgiler içeriyor.

İşten eve geldikten sonra internette saatlerce 'Müslümanlara yapılan eziyet ve hakaretleri gösteren' videoları incelediğini belirten Ufuk C., ayrıca Selefelik akımının hitabeti güçlü elemanlarının internetteki açıklamalarını dinlediğini kaydetti. Ufuk C. ayrıca Münih'te Türklere ait olmayan bir camiye gittiğini ve oradan arkadaş çevresi edindiğini de itiraf etti. Daha sonra Almanya'da terör örgütü olarak kabul edilen El Nusra Cephesine katılıp, geçen yılın Nisan - Temmuz aylarını Suriye'de geçirdi.

Ufuk C, şimdi bir terör örgütüne üye olmak ve devlete zarar verecek bir suç hazırlığında olmak iddialarıyla Münih Savcılığının açtığı davada yargılanıyor. 1993 Münih doğumlu Ufuk C., Suriye bataklığına nasıl sürüklendiği konusunda önemli bilgiler verdi. Yedi gün ele alınacak davanın Perşembe günkü ilk duruşmasına mavi kot pantolon üzerine beyaz gömlekle katılan Ufuk C., 1,60 boylarında, açık tenli bir genç. Hem Türk hem de Alman vatandaşlığı bulunuyor. Diğer duruşmalara şahit olarak çağrılacakları gerekçesiyle annesi, babası, teyzesi ve kız kardeşi ilk duruşmaya katılamazken, diğer akrabaları salonda hazır bulundu.

DİNİ BİLGİSİ YOK

Hakim Manfred Dauster'in duruşmalarda namaz vakitlerinde mola verilmesi gerekip gerekmediği sorusuna 'gerek yok' diyerek cevap veren Ufuk C., eğitim hayatındaki başarısızlıklarla dikkat çekti. Liseyi terk edip meslek eğitimine başlayan C., bu eğitimini de yarıda kesip, tekrar okul hayatına devam edip lise diplomasını almış. Ailesinin de pek dini hassasiyeti olmadığını söyleyen C.'nin din bilgisi eksikliği konuşmalarından da açıkça anlaşılıyor. İslam din dersi görmediğini de ifade eden Ufuk C., İslam ile ikinci meslek eğitimi esnasında dükkana gelen gençler sayesinde ilgilenmeye başladığını söyledi.

Ufuk C., internet ve camideki arkadaşları üzerinden Selefi vazilerle irtibat kurduğunu ve bunların 'Kuran oku' projesine katıldığını kaydetti. "Onların hitabetleri ve sunumları beni çok etkiledi." diyen Ufuk C., Selefilerin asr-ı saadetteki gibi yaşamak istediklerini duyduğunu belirtti. Suriye'ye izlediği videolarda hakarete ve eziyete maruz kalan Müslümanlara ve onlara bunları yapanlara karşı savaşarak yardım etmek için gittiğini savunan genç, internet üzerinden yaptığı araştırma sonucunda Antalya'ya uçtuğunu ifade etti.

Daha sonra otobüsle Gaziantep'e geçtiğini ve orada Münih'ten tanıdığı Harun K. ile buluştuğunu dillendirdi. Ufuk, Harun K.'nin yaptığı organizeler neticesinde Reyhanlı'ya geçip oradan da nehir üzerinden bir sandalla Suriye'ye geçmiş.

SURİYE’DE ‘ALMAN VİLLASI’NDA KALDI

"Tek amacım şehit olmaktı." şeklinde konuşan Ufuk C., araba ile bir saatlik mesafede bulunan 'Alman Villası'nda' üç hafta kadar kaldıktan sonra başka bir kamp bölgesine gidip 20 gün boyunca silah, taktik, teori ve İslam dersleri aldığını da itiraf etti. Ufuk C. kamp yerine gitmeden önce 700 Euro ödeyip bir Kalaşnikof silah da aldığını da anlattı. Bir zaman sonra Müslümanların Müslümanlarla savaştığını gördüğünü ve geri dönme kararı aldığını ifade etti. Duruşma arasında konuşan Ufuk C.'nin avukatı Ömer Şahinci, Suriye'ye giden çoğu kişinin geri döndüğünü ve hepsinin hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını söyledi.