Eğitim Fakültesi mezunu olmasına rağmen moda tasarımcısı olan 32 yaşındaki Dilek Etiz, Truvalı Helen’i tesettürlü hayal ederek yaptığı elbiseyle bir anda moda tasarım sektöründe aranan isimlerin arasına girdi. Modacı Etiz, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde şehit ve gazi olan vatandaşların ailelerine de yaptığı satışlarla destek oluyor.
6 yıl kadar öğretmenlik mesleğini yapan Dilek Etiz, kendi zevkine uygun tesettür giysi bulamaması nedeniyle moda tasarım sektörüne girmeye karar verdi. Etiz, “Piyasada kendime göre tasarım ürünü bulamıyordum ve aklıma sürekli ilham geliyordu. Kulağıma fısıldanan ilhama ve içimdeki üretme aşkına bir süre kulağımı tıkadım ama daha fazla mani olamadım. Üretimi seviyorum. Yeni şeyler yapmayı seviyorum. Ortaya yeni bir şey çıktığı zaman mutlu oluyorum. Küçük tasarımlarla başladığım moda yürüyüşünde, tesettürde bir boşluk olduğunu fark edince daha farklı abiyeler, etekler, ihtiyaca göre tuniklerle çalışmamı geliştirerek devam ettirdim” dedi.
İnternet siteleriyle işini büyüttü
Teknolojinin nimetlerinden istifade etmeyi de ihmal etmeyen Dilek Etiz, dünya pazarına açılmış internet siteleriyle birlikte büyümeye başladı. Toptan alım-satım yapan çeşitli firmalara internet siteleriyle satış ve tanıtım yapmaya başlayan Etiz, “Bu sayede yurt içi ve yurt dışı firmaları bizi tanımaya başladı. Üretim kapasitemizi daha da artırarak toplamda 20 firmaya ürünlerimizi veriyoruz. Bu sayede ihracata ağırlık veren firmaların ilgisini çekerek, ülkemize döviz kazandıran e-ticaret yapan giyim firmalarının vazgeçilmezi haline geldik” diye konuştu.
Truva elbisesiyle başarıyı yakaladı
Truva elbisesinin çok meşhur olduğunu ve ilk çıkışını bununla yaptığını ifade eden Etiz, “İlk çıkan elbisem Truva. O elbiseden çok sattım. Hatta onunla oldu bir şeyler. Bakır rengi, baktığınız zaman tarihi andırıyor. Helenistik bir dönem. Truvalı Helen’i o elbise içinde hayal ettim ve tuttu. Modeli, rengi, dantelin uyumu ve taşlar hepsi birlikte güzel bir uyum ortaya çıkardı. Giysinin bol kesimlere sahip olması, tarihi andırması ve rengi talebin en önemli nedenleri arasında sayılabilir. Yurt dışından çok talep geldi” diye konuştu.
Dünyaca ünlü marka hedefi
İzmir Mimar Kemalettin Moda Merkezinden yurt dışına açılmak, dünyaca tanınan bir marka haline gelmek hedefi için kendisine 5 yıl süre verdiğini belirten Dilek Etiz, 2 yılı geçirdiğini, kalan 3 yılı da verimli şekilde geçirmek istediğini dile getirdi. Arap ülkeleri ve Almanya’dan ürünlerine talep geldiğini, kaliteli ve orta seviyedeki fiyatlarla orta gelir grubuna hitap ettiğini anlatan Etiz, “Orta seviyedeki insanlarında uygun fiyatlarda kaliteli ve modaya uygun elbiseler almasını istiyorum. Onların da buna hakkı olduğunu düşünüyorum. Sadece lüks üretim yapan firmaların değil, orta gelir grubuna uygun fiyatlarla birazda bilerek fiyatlarımı düşük tutuyorum” şeklinde konuştu.
Tesettür modasını, yeniliklerin muhafazakarlığa uyarlanmış hali olarak tanımlayan Dilek Etiz, bu yılki tesettür modasını şöyle açıkladı; “Tesettürde soft renklerin modası hiç geçmiyor. Her yaz sezonuna bir ekruyla, bir pudra tonuyla, camel rengiyle mutlaka gireriz. Daha sonrasında birkaç yıldır moda olan oksit rengi vardı. O hala devam ediyor.”
15 Temmuz mağdurlarına destek oldu
Ülkedeki huzurun çalışmalarını olumlu etkilediğini, ülkenin huzuruyla orantılı olarak üretim gücünün arttığını da vurgulayan Etiz, “15 Temmuz silahlı darbe teşebbüsü ilk etapta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak beni üzdü. Bunun yanında piyasaları da çok etkiledi. Bu darbe girişiminden sonra birçok firma iflas erteleme talebinde bulundu. Başbakanlık tarafından başlatılan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görevlendirilmesiyle devam eden yardım kampanyasına ben de destek vermek istedim. Bu sebeple 15 Temmuz’da vatanımızı savunurken şehit olan vatandaşlarımız için 2016 yılının sonuna kadar dileketiz.com.tr adresinden yapılacak satışların yüzde 15’ini bu amaçla açılan hesaba yatıracağım. Bunun yanında tüm şehit ve gazi aileleri de internet sitemizdeki alışverişlerden yüzde 30 indirimle faydalanacak. Belki bu küçük bir adım ama bunun diğer firmalara da örnek olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.