Konak Belediyesi’nin ağustos ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Toplantı Salonunda yapıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetiminde gerçekleştirilen meclis oturumunda 15 Temmuz darbe girişimine karşı ortak tepki dile getirildi.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 15 Temmuz darbe girişiminin akamete uğrayarak, sonuçsuz kaldığını belirterek, “Ne mutlu ki, bu darbe girişimine tüm yurtta, tüm siyasi partilerde, tüm kurumlarda ortak bir tepki, uzlaşıyla karşı koyuş vardı. Darbeye pirim vermeyen bu tavır, darbeyi sonuçsuz bırakmaya dönük bu siyasal duruş ve uzlaşı kültürü çok değerli. Bundan sonrası için de olması gereken bu siyasal iklimin, tam demokrasiyle devamını sağlamaktır. Tam demokrasiyi, özgür bireyi, laik, sosyal, hukuk devletini sonuna kadar savunarak, Türkiye’nin saygın ve çağdaş demokrasiye sahip ülkeler arasında hak ettiği yeri alması için çalışmalıyız” dedi. Parlamentonun çalıştırılması ve geniş bir mutabakatla kararların alınması gerektiğini söyleyen Başkan Pekdaş, “Bu süreç bize demokrasinin, özgür bireyin, laik bir cumhuriyetin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bir daha böyle kanlı bir darbe girişimlerini yaşamamayı diliyoruz. Umarım Türkiye bundan sonra demokratik bir hukuk devleti olarak, çağdaş bir devlet olarak yoluna devam eder” diye konuştu.
“Liyakat ve hukuka bağlılık”
Darbelerle en iyi mücadelenin, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletini yükseltmek olduğu dile getiren Başkan Pekdaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir zaman darbeciler gibi hukuk dışı yollara sapmadan, hukuka bağlı kalarak, tüm kararların parlamentoda alması gerektiği belirterek şöyle konuştu: “Başta FETÖ terör örgütü olmak üzere tüm hukuk dışı yapılara karşı ülkemizin hukuk içinde, liyakatı esas alan, hukukun üstünlüğünü ön planda tutan bir yönetim kurmasının en büyük arzumuzdur.”
CHP ve AK Parti darbeye karşı tek yürek
CHP ile AK Parti grup başkan vekilleri de, 15 Temmuz darbe girişimini kınayan açıklamalar yaptı. Konak Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ahmet Karadağ, “Darbe kimden ne şekilde ne maksatla ne işlevle gelirse gelsin karşı olduğumuzu her fırsatta belirtiyoruz, yine belirtiyoruz, belirtmeye de devam edeceğiz. Çünkü kendilerine verilmemiş bir yetkiyi, halkın tercihini bir kenara hem de halkın kendilerine sağladığı silahla itip kendilerini oturma lüksünü bulamazlar. Sadece faşizm mantığıdır” dedi. Konak Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı da, “Darbelerin her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Ne olursa olsun halkımıza, Türkiye Cumhuriyeti’ne bu yakışmadı. Sandıkla gelen sandıkla gitmeli. Ben özellikle siyasi parti liderlerine teşekkür etmek istiyorum. Halkımız gibi, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gibi siyasi parti liderleri de dik durdu” diye konuştu.