MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü açıklanan yeni Orta Vadeli Programa ilişkin, "2016-2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3,2’ye çekilmesinin olağan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Biz, iş dünyasının temsilcileri olarak, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde de pozitif büyüme alışkanlığını sürdüreceğini, hatta ivmesini artırarak 2017 için öngörülen yüzde 4,4’lük büyüme hedefini aşacağını düşünüyoruz" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı’nı (OVP) açıklamasıyla ilgili olarak MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü bu konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Ülkü yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
“Türkiye ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yüzde 3,1 büyüyerek pozitif büyüme performansını kesintisiz 27 çeyreğe çıkarmıştı. Bununla birlikte, yılın ilk yarısında sağlanan yüzde 3,9’luk büyüme oranının, bir önceki Orta Vadeli Program’da belirlenen yüzde 4,5 oranındaki yılsonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içerdiğini daha önce de ifade etmiştik. Bu bağlamda, 2016-2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3,2’ye çekilmesinin olağan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Biz, iş dünyasının temsilcileri olarak, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde de pozitif büyüme alışkanlığını sürdüreceğini, hatta ivmesini artırarak 2017 için öngörülen yüzde 4,4’lük büyüme hedefini aşacağını düşünüyoruz. Gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle son iki ayda azalma eğilimine giren tüketici fiyatlarındaki artış, 7,5 puanlık yılsonu enflasyon hedefinin zaten herhangi bir revizyona ihtiyacı olmadığına işaret etmişti."
“OVP kapsamında öngörülen hedefler tutturulacak”
Ülkü, sözlerine şöyle devam etti:
"Bununla birlikte 2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde önceki yılın aynı ayına göre %2,4 azalan ihracat ve %7,2 oranında azalan ithalat, dış ticaret rakamlarına yönelik önceki programda yer alan tahminlerde revizyonu zorunlu hale getirmişti. 2016 yılının Ağustos ayında %7,7 artan ihracat ve %3,7 artan ithalatla birlikte, kalan 4 ayda dış ticaretin ivme kazanacağını ve güncel OVP kapsamında öngörülen hedeflerin tutturulacağını düşünüyoruz. Yeni Orta Vadeli Program, Türkiye ekonomisinin hedeflerinden vazgeçmediğini göstermekte, kendisine yöneltilen bütün iç ve dış tehditlere rağmen yapısal reformların hayata geçirileceğine ve belirlenen büyüme stratejisinin kararlılıkla uygulanacağına işaret etmektedir.”