Tek su ürünleri fuarı olan Future Fish Eurasia Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı’nın yıldızı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) oldu.
EİB Su Ürünleri Tanıtım Grubu, tek su ürünleri fuarı olan Future Fish Eurasia Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı’nın yıldızı oldu. Future Fish Eurasia Fuarı’nda açılan STG standında Dubai Shish Fish Restoran Şefi İbrahim Önen tarafından özel soslarla hazırlanan levrek, çipura ve kaya levreği fileto şeklinde ikram edildi. STG standının ziyaretçileri arasında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü M. Altuğ Atalay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan da vardı. Su ürünleri sektörünün bugün 80 ülkeye ihracat yapar hale geldiğini belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, su ürünleri sektörünün ihracatın yıldız sektörleri arasında yerini aldığını kaydetti. 2000 yılında 52 milyon dolar olan su ürünleri ihracatını bugün 800 milyon dolar seviyesine çıkardıklarını anlatan Kızıltan, "Norveç’in sadece somon ihracatı 5.5 milyar dolar düzeyinde. Umarım biz de milyar dolarla ifade edilen bir ihracat rakamına sahip oluruz” dedi.
"EN ÇOK İLGİ GÖREN STANT"
Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun yurt içi ve yurt dışında tanıtım çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğünü ifade eden STG Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel de, bu yıl 8.’si düzenlenen Future Fish Eurasia Fuarı’nda en çok ilgi gören stant olduklarını anlattı. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından çipura ve levrekte 2015 Ağustos ayında açılan telafi edici vergi soruşturmasının sorunsuz kapatılmasından dolayı mutlu olduklarını anlatan İşliel, "Gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen üretim desteğinin 2016 yılında verilmemesi, gerekse Ekonomi Bakanlığı ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimizin girişimleri, Brüksel Fuarı esnasında komisyon üyeleriyle toplantı yapılması bu sonucun alınmasında etkili oldu" diye konuştu.
158 FİRMA YER ALDI
Bu yıl 8.’si düzenlenen Future Fish Eurasia Fuarı’na, aralarında Amerika, Almanya, Norveç, Fransa, İtalya, İsrail, Fransa, İspanya, İngiltere, Japonya ve Vietnam’ın bulunduğu 24 ülkeden 158 firma yer aldı. Sektörün önde gelen su ürünleri işleme firmaları, ihracatçıları, balık çiftlikleri taze ve işlenmiş su ürünlerini sergiledi. Fuarda ayrıca; yem ve otomatik yemleme sistemleri, akuakültür ekipmanları, su ürünleri işleme ve ambalaj makinaları, soğutma sistemleri, buz makinaları, aşı, ilaç ve dezenfektanlar gibi su ürünleri sektörünün ihtiyaç duyduğu geniş bir ürün yelpazesi de tanıtıldı.