Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremlerden sonra bölgede 100’e yakın bilim insanıyla birlikte 128 farklı fay üzerinde araştırmalar yaptıklarını belirtti. Özellikle Malatya Fayı'na dikkat çeken Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan 3 segmentin her birinin kendi başına kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.

Geniş Katılımlı Araştırmalar

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında, DEÜ, TÜBİTAK, AFAD, MTA, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve çeşitli üniversitelerden bilim insanları deprem bölgesine giderek detaylı çalışmalar yaptı. Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek faylar üzerinde araştırmalar yürütülmeye başlandı.

Kahramanmaraş'ta 4 Aylık Hamile Kadının Karnından Dev Tümör Çıkartıldı! Kahramanmaraş'ta 4 Aylık Hamile Kadının Karnından Dev Tümör Çıkartıldı!

Malatya Fayı’nın Önemi

Prof. Dr. Sözbilir, Malatya Fayı’nın büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu fay, ikinci büyük depremin hemen yanında yer alıyor ve kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Her bir segment 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi. Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını ifade eden Sözbilir, fayın geçmişini öğrenmek ve deprem tekrarlama periyodunu belirlemek için hendek çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Ayrıntılı Çalışmalar Gerekiyor

Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede 100 binin üzerinde artçı deprem yaşandığını belirterek, "Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler meydana geliyor. Bu durum, fayın tetikleme potansiyelini artırıyor. Malatya Fayı’nın diğer fayları da etkileyebilecek kapasitede olduğunu ve çok ayrıntılı çalışılması gerektiğini" vurguladı.

İlgili Kurumların Katılımı

Bu çalışmalar, DEÜ'den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ; Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ercan Ersoy, Dr. Elif Akgün, Dr. Serap Çolak Erol, Dr. Sibel Kayğılı; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Volkan Karabacak; Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak; Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikret Koçbulut ve Selçuk Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgüze'den oluşan geniş bir ekip tarafından yürütülüyor. Bilim insanları, Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi birçok fay üzerinde çalışmalara devam ediyor.