GÜNCEL

Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Tehlike Devam Ediyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) bir ekip, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında bölgedeki fay hatları üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.

Abone Ol

Prof. Dr. Tuncay Taymaz liderliğindeki akademisyenlerin yaptığı araştırmada, Elazığ ile Bingöl arasında kırılmamış bir fay hattının 6.5 ila 7 büyüklüğünde depremlere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu uyarısında bulunuldu. Taymaz, Kahramanmaraş depremlerini dünya tarihinde kaydedilmiş en büyük kıtasal depremlerden biri olarak nitelendirdi.

Araştırmaya göre, bölgede 1-2 yıl süreyle 5.5'ten büyük artçı depremler beklenebilirken, kırılmamış fay hatları özellikle Doğanyol-Sivrice'den Karlıova'ya kadar olan kısımda ve Elazığ, Palu, Bingöl, Hazar bölgeleri arasında risk oluşturuyor. Bu bölgelerde 6.5-7 büyüklüğünde depremler meydana gelebileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Taymaz, Lübnan, İsrail ve Filistin'deki fay hatlarına ilişkin de uyarılarda bulunarak Doğu Anadolu Fayı'nın devamındaki kırılmamış faylar nedeniyle 7-7.5 büyüklüğünde depremler ve tsunamiler olabileceğini ifade etti. Taymaz, önümüzdeki 30 yıl içinde Akabe Körfezi'nden Kızıldeniz'e kadar olan alanda bu tür depremlerin yaşanabileceğini öngörüyor.