Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi Azerbaycan Bulvarı'nda yıkılan binada yaşanan faciayla ilgili olarak, yapı sahibi A.A. ile statik yapı müellifi O.P.Y. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası talep eden bir iddianame hazırladı. İddianame, 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Olayın meydana geldiği Arıkan Otel'de yaşamını yitiren 14 kişinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, yapılan bilirkişi incelemeleri sonucunda binanın donatı detaylandırmasında, malzeme kalitesinde ve diğer pek çok teknik unsurdaki yetersizliklerin ortaya çıktığı belirtildi. Ayrıca, binanın projeye uygun inşa edilmediği, temel donatı alanı yetersizliği, temel zemin emniyet gerilmesi yetersizliği, yetersiz donatı detaylandırması, malzeme kalitesi yetersizlikleri ve eksikliklerin binanın yıkılmasında etkili olduğu ifade edildi.

Yahya Kemal İlkokulu’ndan Hüseyin Yılmaz’a Veda: Eğitimde Çığır Açan Projeler Yahya Kemal İlkokulu’ndan Hüseyin Yılmaz’a Veda: Eğitimde Çığır Açan Projeler

İddianamede, sanıklar A.A. ve O.P.Y'nin, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediği, ancak yapılan incelemeler sonucunda teknik eksikliklerin ve yetersizliklerin varlığının tespit edildiği belirtildi. Şüphelilerin, deprem bölgesinde olmalarına rağmen gerekli önlemleri almayarak bilinçli taksirle hareket ettikleri ve bu nedenle sorumlulukları bulunduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, A.A. ve O.P.Y'nin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Dosya üzerinden yapılan incelemeler, deneysel çalışmalar, araştırmalar ve üç boyutlu analizler neticesinde, binanın 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe tabi olduğu ve eksikliklerin binanın yıkılmasında etkili olduğu tespit edildi. İddianamede, şüphelilerin Kahramanmaraş'ın deprem bölgesinde olduğunu bilmesine rağmen gerekli önlemleri almayarak bilinçli taksirle hareket ettiği belirtilerek, hukuki süreç başlatıldı.