Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öğrencileri, bir yıl önceki depremlerin ardından halen çözülemeyen barınma sorunuyla karşı karşıya. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri, uygulamalı eğitim nedeniyle birinci dönemde KYK yurdunda kalma imkanına sahipti ancak şimdi bu imkan ellerinden alınıyor.

Kısa Dalga'dan Aysel Tekerek'in haberine göre, KSÜ’den eğitim yılı başında yapılan açıklamada üniversitenin genel olarak yüz yüze eğitime hazır olduğu, ancak öğrencilerin barınma sorunu çözülemediği için çoğu fakültede uzaktan eğitim yapılacağı duyurulmuştu. Üniversitenin açıklamasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı KYK yurtlarıyla ilgili “yurt binalarının tamiratının tamamlanamadığı, kapasite artırma işlemlerinin gerçekleştirilemediği gibi tamirat dolayısıyla mevcut kapasitenin de ancak yarısının kullanılabildiği, bu sorunun bir süre daha devam edeceği” belirtilmişti.

Yurtlardaki sınırlı kapasite nedeniyle birinci dönemde, sadece Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin tamamına ve uygulamalı eğitim alan başka iki fakültenin belirli sınıflarına yüz yüze eğitim verilmiş ve sadece bu öğrencilere yurtta kalma imkânı tanınmıştı.

Yurdu boşaltmaları istendi
2023-2024 eğitim yılının birinci döneminde de KYK yurtlarına ilişkin sorunlar çözülemedi. KSÜ Senatosu ise 10 Ocak tarihli toplantısında, ikinci dönem yüzyüze eğitim alacak fakülte ve sınıflarla ilgili yeni bir karar aldı. Buna göre başka bazı fakültelerde yüzyüze eğitime geçilirken Spor Bilimleri Fakültesi’nin birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine yüzyüze eğitim verilmeyeceği duyuruldu. Bunun ardından da yurt idaresi, öğrencilerin ara tatilden önce yurdu boşaltmasını istedi.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan ve yurtta kalan öğrencilerden birisi, eğitim yılının ve kışın ortasında yurttan çıkarılmakla ilgili şöyle diyor: “Düzenimizi ancak oturtmuştuk, bir anda bize dediler ki ‘yurttan ayrılmak zorundasınız.’ Bir anda böyle bir şey olması hepimizi çok şaşırttı ve üzdü.”

Online jimnastik
Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin ikinci dönem alması gereken yüzme, jimnastik gibi uygulamalı dersleri var. Bu konuda bir başka öğrenci “Yüzme dersi de online'dan işlenir mi! Bu mantığa sığar bir şey değil!” diyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Fakültesi’nde pek çok fakültedeki gibi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri de ikinci dönem karma eğitim alacak. Buna göre şehirde barınma imkanı bulabilenler ya da komşu şehirlerde yaşayıp geliş gidiş yapabilenler sınıfta yüz yüze eğitim alacak, diğerleri ise uzaktan internet üzerinden derslere bağlanacak.

Evler ateş pahası
Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi bu konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Şu an bavulumu topluyorum. Maraş’ta evler ateş pahası. Her hafta başka şehirden gelecek kimsenin durumu yok. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Gerçekten herkes çok pişman, çok perişan Maraş’a geldiği için.”

Hidrolik Pres Makinelerinde Güvenilir Marka Hidrolik Pres Makinelerinde Güvenilir Marka

Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyup yurttan çıkması istenen 70 öğrenci olduğu söyleniyor. Bu öğrenciler arasında ailesi Kahramanmaraş’ta ya da komşu şehirlerde depremzede olanlar da bulunuyor.