Kayseri Büyükşehir Belediyesi Eğitim Faaliyetleri (BEF) Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce başlattıkları KAYMEK eğitim faaliyetleri kapsamında her yıl yaklaşık 16 bin kişiye eğitim verdiklerini; kurslar sayesinde seminerler, konferanslar, sergiler gibi etkinliklerle de yıllık ortalama 100 bin kişiye ulaştıklarını söyledi.

KAYMEK çatısı altında 14 mahallede eğitim merkezi açtıklarını ve buralarda bölgenin sosyo kültürel yapısı, ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda kurslar düzenlediklerini belirten Tuzcuoğlu, eğitimler sonrasında kursiyerlere sertifika verdiklerini bildirdi.

Kursiyerlerin, aldıkları eğitimler sonucunda kendi iş yerlerini açabildikleri gibi evde oturdukları yerden yaptıkları ürünleri satarak da gelir elde edebildiklerini dile getiren Tuzcuoğlu, şunları kaydetti:

"Çocuk gelişiminden, bilgisayarlı muhasebeye, grafik tasarımdan büro yönetimi ve sekreterliğe, bilişim teknolojilerinden hasta ve yaşlı hizmetleri ile yabancı dil eğitimine kadar alt dallarla birlikte 105 branşta kurs açıyoruz. Bu kurslarda isteyen herkese ücretsiz eğitim vererek meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz. Anadolu'da öğrenilen sanat, meslek her zaman değerini koruduğu için altın bilezik olarak bilinir. Biz mesleki kurslarımızla aslında insanlara altın bilezik hediye etmiş oluyoruz. Bu zamana kadar yaklaşık 160 bin kişinin meslek sahibi olmasını sağladık. Kurslar sonrasında kendi iş yerini açarak yanında elaman çalıştırmaya başlayan çok sayıda kursiyerimiz var. KAYMEK olarak istihdama da katkı sağlamış oluyoruz."

- "İnsanlar rehabilite oluyor"

KAYMEK'in insanları meslek sahibi yapmasının yanı sıra sosyal ve aile hayatlarına da katkı sağladığına işaret eden Tuzcuoğlu, kurslara katılan insanların birşeyleri başarabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını ve bunu çevrelerine de yansıttıklarını aktardı.

"Kurslara katıldıktan sonra ailemle yaşadığım sorunlar tamamen bitti, dağılmak üzere olan yuvamı kurtardım, psikolojik bunalımdan kurtuldum" diyen çok sayıda kursiyer olduğunu anlatan Tuzcuoğlu, "KAYMEK bir anlamda rehabilite merkezi olarak da hizmet veriyor, insanlar burada rehabilite oluyor. Evde tek başına oturmaktan sıkılan ev hanımları, gençler kurslara gelerek daha sosyal bireyler haline geliyor. Ürettikleri ürünleri sergiliyorlar ve bunun mutluluğunu yaşıyorlar. İnsanları mutlu ettiğimizi görünce de ne kadar doğru bir iş yapmış olduğumuzu görüyoruz" diye konuştu.

Tuzcuoğlu, gündüz kurslarına genellikle kadınların, akşam kurslarına ise mesai saatinden sonra olması nedeniyle erkeklerin yoğun şekilde ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

KAYMEK'in çocuk gelişimi ve eğitimi kursuna katılan Aslı Polat da aldığı sertifika sayesinde iş bularak çalışmaya başladığını dile getirdi.