Kırşehir Müzesi’nde bulunan Ahi şecerenâmelerinin Konya Bölge Yazmalar Kütüphanesi’ne götürüldüğünü ifade eden Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, hem Ahilik hem de Kırşehir için önemli olan bu eserlerin Kırşehir’e geri kazandırılması gerektiğini söyledi.
Ahilik Haftası programları çerçevesinde yapılan ‘Dünden Bugün Ahilik’ konulu panelde konuşan Köksal, Ahi şecerenâmelerinin en az fütüvvetnâmeler kadar önemli hatta kimi bilgiler bakımından daha da önemli eserler olduğunu kaydederek, “Fütüvvetnâmeler Ahilerin anayasası, Ahi şecerenâmeleri ise tüzük, yönetmelik ve yönergeleri gibidir. Ahi ocaklarındaki davranış biçimlerini, meslek hayatındaki somut uygulamaları bu eserler sayesinde öğreniyoruz. Sınırlı sayıda olan bu eserlerin 7 adedi Kırşehir Müzesi’nde bulunuyor ve birkaçı da sergileniyordu. Ancak yeni aldığım bir habere göre Müze’de bulunan diğer Ahilik belgeleriyle birlikte şecereler de Konya’ya nakledilmiş.” dedi.
Panelden sonra konuyla ilgili düşüncelerini İHA (İhlas Haber Ajansı)’na anlatan Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal şu bilgileri verdi:
“Bu üzücü olayın, Türkiye Yazmalar Eserler Kurumu Başkanlığı’nın, Anadolu’nun muhtelif şehirlerinde bulunan el yazması eserleri belli merkezlerde toplama kararı üzerine gerçekleştiğini düşünüyorum. Mesleği el yazmalarıyla ilgili olan bir bilim adamı olarak bu toplama kararının haklılığına ve gerekliliğine inanmakla birlikte Kırşehir’deki Ahi şecerenâmeleri, Ahilikle ilgili berat ve vakfiye gibi eserlerin götürülmesini diğer yazma eserler, yani kitaplar gibi görmemek gerektiği kanaatindeyim. Bu belgeler, Kırşehirli aileler tarafından önce bir derneğe bağışlanan oradan da Müze’ye aktarılan eserlerdir. Bahsettiğimiz eserleri biz üç arkadaşımızla birlikte bugünkü yazıya çevirip sadeleştirdik ve bunlar Kırşehir Valiliği tarafından kitap hâlinde yayımlandı. Ancak bu belgelerin Ahiliğin merkezi olduğu devletçe tescillenen Kırşehir’den alınmaması gerekirdi. Yarın Ahi Külliyesi içinde bir Ahilik Müzesi açıldığı zaman görsellikleri de son derece etkileyici olan bu şecerenâmeler müzemizin en nadide, en değerli parçaları olacaktı.”
Secerenamelerin geri alınması noktasında Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, siyasetçiler ve devlet adamlarının konuyu yakınen takip etmeleri ve incelemelerde bulunmaları gerektiğini anlatan Köksal, “Ahi şecerenâmeleri, vakfiyeler ile yine Ahilikle ilgili berat ve fermanların yeniden ait olduğu yere iade edilmesi için gerekli girişimlerde bulunmalarını rica ediyorum. Bu Kırşehir için yerine getirilmesi gereken bir vecibedir. Bu belgelerin yer almadığı bir Ahi Müzesi’nin çok zayıf kalacağını da eklemek isterim. Bir bilim adamı ve kültür insanı olarak bu hususu duyurmak, konunun önemini kamuoyuna anlatmak benim görevimdir. Bu eserleri Kırşehir’imize yeniden kazandırmak da ilgili ve yetkililerin sorumluluğundadır. Bunun çok da zor olmadığını, yapılacak olanın sadece bir hakkın iadesinden ibaret olduğunu da ekleyeyim.” diye konuştu.