CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, kadro bekleyen gıda mühendislerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı.
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, bir ayda 119 kişinin gıda zehirlenmesinden hastanelik olduğunu, bir çocuğun ise öldüğüne dikkat çekerek bu konuda alınacak önlemlerin gıda mühendislerinden geçtiğini dile getirdi. Konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e yanıtlaması üzere soru önergesi sunan CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet, gıda denetimlerini sadece son kullanma tarihine bakarak yapan zabıta gibi meslek gruplarının değil yıllarca eğitimini alan gıda mühendislerinin yapması gerektiğine değindi.
Gıda güvenliği politikasının önemine değinen CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Gıda Güvenliği politikası çerçevesinde yapılan denetimlerde etkin ve güvenilir denetim mekanizması için gıda mühendislerinin yer almasını, yıllardır başka meslek gruplarına yaptırılan gıda denetimlerini gıda mühendislerinin yapması gerekmektedir. Ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen gıda denetim verileri incelendiğinde maalesef birçok gıda işletmesinin yılda bir kez bile denetlenemediği görülmektedir” dedi.
Sadece bir ayda basına yansıyan dört zehirlenme vakasında 119 kişinin hastaneye kaldırıldığını da hatırlatan Hürriyet, “Ağustos ayı içerisinde Tekirdağ’da gıda zehirlenmesinden kurtuldukları için şükür yemeği veren aile yine zehirlenmiş ve zehirlenen 25 kişi hastaneye kaldırıldı. Kütahya’da tavuk dürümden yedikten sonra rahatsızlanan 15 kişi, Kırşehir’de özel harekat polisi yetiştiren eğitim merkezindeki 70 öğrenci, Samsunspor Futbol Kulübü’nün 9 futbolcusu da gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu. Son olarak ise Ekim ayında Ağrı salamdan zehirlenen 6 yaşındaki Beritan Hacıoğlu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Buradan da anlaşılacağı gibi gıda mühendislerinin yaptığı işi, başka meslek grubundan insanlar yaptığında üzücü olaylarla karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.