Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi'nde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Yaz Okulu kapsamında “Yıllık halka iklim, doğal kaynaklar ve insan etkileşimi” konulu eğitim, (KSÜ) Orman Fakültesi, ABD'nin Arizona Üniversitesi, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla yapıldı.

KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Fatih Sivrikaya, Yrd. Doç. Dr. Seyran Palabaş Uzun, Yrd. Doç. Dr. Alper Uzun, Yrd. Doç. Dr. Nuri Bozali ve Orman Yüksek Mühendisi Muzaffer Ketmen'den oluşan 5. Uluslararası Yaz  okulunun organizasyon komitesi, yurt dışından gelen akademisyenlerle bilgi alışverişinde bulundu. Uluslararası Yaz Okuluna ABD'nin Arizona Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ramzi Touchan, Prof. Dr. David Meko'nun eğitici olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Cezayir, Azerbaycan, Kuzey Irak gibi farklı ülke üniversitelerinden çalışmalara ilgi duyan araştırmacılar katıldı.

AĞAÇLAR İKLİMLERİ ELE VERİYOR

Organizasyonda konuşan Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sivrikaya Ağaçlar'ın yıllardır iklimelere ilişkin verileri halkalarında sakladığını dile getirerek ormanlık alanda yapılan çalışmaların ülkelerin iklimleri konusuna ışık tuttuğunu söyledi. Meteoroloji istasyonlarının sadece son 50 yıllık verileri sunduğunu belirten Doç.Dr. Sivrikaya: “Ağaçlar yıllardan beri iklime ilişkin verileri yıllık halkalarında saklamaktadır. Ağaçların yıllık halkaları iklim olaylarına göre dar ya da geniş halkalar oluşturmaktadır. Böylece bu yıllık halkalardan yararlanarak bin yıl öncesine ilişkin iklim verilerine ulaşılabilmektedir” dedi. Orman Yüksek Mühendisi Muzaffer Ketmen ise dünyada beşincisi yapılan yaz okuluna bu yıl Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin ev sahipliği yapmasının bölge ormancılığı için bir şans olduğunu ve bu şansın iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Arizona Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramzi Touchan ise Türkiye'deki ormancılık çalışmalarını çok beğendiğini söyledi. Dünyanın farklı bölgelerinde çalışma yaptığını ifade eden Touchan; “Daha çok Türkiye ormancılığında orman mühendisleri ve orman teşkilatının yapısından etkilendim. Türkiye'de çalışan ormancılar çok kuralcı ve disiplinli. Diğer ülkelerden farklı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de çok iyi ormancılık çalışmaları yapılıyor. Bazı bölgelerdeki orman mühendislerinin yabancı ülkelerdeki mühendislere göre daha korumacı davrandığını gördüm” dedi.