Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Son Siper’ isimli müzikli tiyatral gösteri ile Mersinliler Çanakkale ruhunu yeniden yaşadı.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahnelenen ‘Son Siper’ Çanakkale Zaferi ve Şehitler Oratoryosu ’nu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Celal Taş ve Turan Karadağ, Mersin eski Valisi Akif Tığ, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle izlerken, duygu dolu anlar yaşandı.

“Çanakkale bir destan, bir ağıt, bir cennet” diyerek günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kerim Tufan, “Çünkü orada yiğitler bir gül bahçesine gider gibi ölümün koynuna girdiler. Çanakkale bir cehennem. Burada 250 bin vatan evladı, ana kuzusu hayatını kaybetti. Çanakkale ölümden de öte. Dünyanın hiçbir ordusunda 57. alay olmamış. Askerlere, ‘ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ denildiğinde, bir dakika sonra öleceklerini bile bile hiç tereddüt etmeden atılmışlar. Dünyanın hiçbir ordusunda böyle bir ruh, böyle bir asker görülmemiştir, yaşamamıştır. Onlar, ‘Çanakkale içinde vurdular beni’ derken, onlar ‘ana ben gidiyorum düşmana karşı’ derken, onlar, kimimiz nişanlı, kimimiz evli derken hiçbirisi anasını, yârini, evladını düşünmedi. Onlar, vatansız anayı, evladı, sevgiliyi neyleyeyim dediler. Bizlere bu cennet vatanı bahşettiler. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyorum. Mekânları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu.