Dünya çocuklarının bir kez daha barış mesajlarını sunacağı Türkçe Olimpiyatları, yeniliklerle dolu. Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, “Çeşitli illerden gelen yoğun istek üzerine bu yıl Türkiye'nin 55 şehrinde etkinlikler gerçekleştirilecek.” dedi.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki basın toplantısıyla başladı. Toplantıya, TBMM Başkan Vekili ve Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Fatih Üniversitesi Rektörü ve Tertip Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da katıldı. Toplantı bitiminde öğrenciler ve heyet sahaya çıktı. Olimpiyatların temsilî başlama vuruşunu Mehmet Sağlam yaptı. Dominik Cumhuriyeti, Libya, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Brunei Sultanlığı'nın da yer aldığı etkinliklere 140 ülkeden 2 bin öğrenci ”˜Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla katılacak.

DÜNYA ÇOCUKLARINDAN BARIŞ VURGUSU

Basın toplantısının ardından kapanış töreninin yapılacağı sahaya inen dünya çocukları, barış vurgusu yaptı. Olimpiyatlara Irak'tan katılan Mustafa Süphi Nureddin, “İyi ki olimpiyatları düzenliyorlar. Öğrencilerin değişik ülkelerden bir araya gelmesi dünya barışı adına çok anlamlı. Din, dil ve renk ayırımı yapmadan hepimiz Türkçe konuşuyoruz.” dedi. Olimpiyatlara Tunus'tan gelen Nuran Zeyen de, Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüğünü belirterek, “Dünyanın 140 ülkesinden öğrencilerin tek bir çatı altında toplanması çok ilginç.” ifadelerini kullandı. Arnavutluk'tan olimpiyatlara katılan Xhoni Jesku, ilk defa Türkiye'ye gelmiş. Türkiye'yi beğendiğini belirten Jesku, şarkı dalında Âşık Veysel'den ”˜Gündüz Gece' türküsünü seslendirecek. Jesku, “Ailem, Türkiye'ye geleceğimi duyunca çok memnun oldu. Şarkıyı öğretmenimle beraber seçtik.” diyerek yaşadığı süreci anlattı.

140 ÜLKEDE GERÇEKLEŞİYOR

11. Türkçe Olimpiyatları'nın takvimi ve bu seneki yeniliklerin basın mensuplarına anlatıldığı toplantıda Prof. Dr. Mehmet Sağlam, “Türkçenin evrenselliğine şahit olmak isteyen illerden gelen yoğun istek üzerine bu yıl Türkiye'nin 55 şehrinde etkinlikler gerçekleştirilecek. İzmir'in dünyaya tanıtılacağı Kültür Şöleni'ne 140 ülkenin yanı sıra katılımcı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve ziyaretçiler de kabul edilecek.” dedi. 15 bin öğrencinin bir yıl boyunca olimpiyatlara hazırlandığını belirten Sağlam, reklam filminde bu yıl 35 farklı ülkeden 90 olimpiyat öğrencisinin yer aldığını dile getirdi. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, “Türkçe Olimpiyatları bir buzdağının görünen kısmı. Asıl çalışma, gayret ise buzdağının görünmeyen kısmında gerçekleşiyor. Yani dünyanın 140 ülkesinde gerçekleşiyor.” diye konuştu. Olimpiyatların sadece şarkı, türkü, şiir olimpiyatları olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Şerif Ali Tekalan, insanlığa çare ve moral olacak etkinliklerin yapılacağını dile getirdi. Basın toplantısına TÜRKÇEDER Başkanı Dr. Ali Ursavaş, Türkçe Olimpiyatları ana sponsoru Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Murat Aydoğan, Türkçe Olimpiyatları Genel Sanat Yönetmeni Cemil Özen de katıldı.

OLİMPİYATA GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın ana sponsorluğunu Bank Asya gerçekleştiriyor. Olimpiyatların ödül sponsoru Yıldız Holding, platin sponsorları Doğuş Grubu, Koç Holding ve Ağaoğlu olacak. Teknoloji sponsorluğunu Turkcell üstleniyor. Konaklama sponsoru ise Novotel. İstikbal, Marka Mağazacılık, Filli Boya, Aker, Intercity, Tab Gıda, Setrms, Next and NextStar da olimpiyatların altın sponsorları olarak yer alıyor. Medya sponsorluğunu Zaman Gazetesi ve Samanyolu televizyonunun yaptığı olimpiyatların gümüş sponsorları ise şöyle; Erpiliç, Evyap, Asya Emeklilik, Vestel, Işık Sigorta ve Emin Hipermarketleri.