Usta sanatçı Haldun Dormen ve Asuman Dabak’ın engellilerle aynı sette buluştuğu “Adım Adım Işığa Giden Yol” filminin galası Yaşar Üniversitesi’nde yapıldı.
Oyuncu kadrosunda Haldun Dormen, Asuman Dabak gibi ünlü isimlerin yanı sıra görme engelli Ümran Sevinç, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli Memet Sefa Öztürk, Bora Acar Zöngür ve Can Filiz gibi 5 engelli oyuncunun yer aldığı "Adım Adım Işığa Giden Yol" filmi, Yaşar Üniversitesi’nde yapılan gala gecesiyle izleyiciyle buluştu. Film, Türkiye’deki birçok salonda, Türkiye Engelliler Haftası’na denk gelen 6 Mayıs günü gösterime girecek.
"OTURUP AĞLAYACAKLARI BİR FİLM DEĞİL"
Yapımcılığını Mine Vargı ve Pelin Uzun’un, senaryo yazarlığı ile yönetmenliğini ise Sinan Uzun’un üstlendiği "Adım Adım Işığa Giden Yol" filminin galası, Selçuk Yaşar Kampusu konferans salonunda yapıldı. Galaya, filmin oyuncularının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Toprak Film’in yapımcılığında, İZDESK, Buca ve Gaziemir belediyeleri, Belmo’nun desteklediği filmin, kurgu ve post prodüksiyon işlemleri Yaşar Üniversitesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Aziz İmamoğlu ve öğrencileri tarafından yapıldı. Renk ve final işlemleri ise film ekibi ve öğrencilerin de katılımıyla İstanbul’da 8mm şirketinde gerçekleştirilirken Avşar Film de salonlarını filme açarak destek oldu.
Yönetmen Sinan Uzun, “Senaryo yazma aşamasında engellilerle uzun süre vakit geçirdim ve neler başarabildiklerini gördüm. İnsanların oturup ağlayacakları bir film değil de başarı hikayelerinin anlatıldığı bir film yaptık. Aynı hayatı yaşadığımızı göstermek istedik. Çalıştığımız engellilerin hayata bakış açıları çok farklı, dört elle hayata tutunmuş durumdalar. Filmin müziklerini ünlü isimler yaptı. Karahan Kadırman’ın çok etkisi oldu. Ayrıca Fikret Kızılok, Sezen Aksu ve Cem İdiz birer şarkı verdi. Büyük emekler harcayarak yaptığımız film umarım beğenilir” dedi.
"BİR İLKİ BAŞARMAK İSTEDİK"
Yapımcı Pelin Uzun ise, “Ekran birçok engeli kaldırabiliyor. Engelli arkadaşlarımızın hayatlarının konu alındığı filmler var belki ama engellilere rol verilmediğini görüyoruz. Biz bir ilki başarmak istedik. Onlar kendi hayatlarını kendileri oynayabilirdi ve gayet de başarılı bireyler. Filmde 5 engelli arkadaşımız var ama yan rollerle bu sayı 22’yi buluyor. Bence diğer yapımcı ve yönetmen arkadaşların bu arkadaşlarımızın kapılarını çalması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
DORMEN İLK KEZ DANS ETTİ
Usta oyuncu Haldun Dormen de projenin kendisi için çok büyük anlam taşıdığını ifade ederek, “Birçok şey yaptım ama bu kadar mutlu olmadım daha önce. Gerçekten müthiş keyif aldım. Hayatımda ilk defa bir sahnede filmde dans ettim. İyi ki beni çağırdılar, iyi ki buradayım” ifadelerini kullandı.
Asuman Dabak ise, “Bu çorbada benim de bir tuzumun olmasından çok gurur duyuyorum. Bu bir başlangıç olmalı, sadece sinema filmi ile kalmamalı, tiyatroya da taşıyalım. Bu sinema filmi ilk olsun ama sonuncusu olmasın” diyerek duygularını dile getirdi.
"SEKTÖR NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖRECEK"
Klasik bale sanatçısı bedensel engelli Memet Sefa Öztürk, tutkunu olduğu danstan asla vazgeçmedi ve hala dans etmeye devam ediyor. Öztürk, “Bu film, bedensel engel yaşayan insanların dünyasına gerçekliğine hizmet etmekle birlikte, aynı zamanda beyaz perdede ve televizyonda gelecek dönemlerde bir engellinin neler başarabileceğinin kanıtı. Kendimden örnek verirsem, konservatuvar mezunu, şehir tiyatrolarında oynamış, farklı oyunculuk okulları bitirmiş, bale sanatçısı olan bir insanım. Tekerlekli sandalyede olduğu için set şartlarını bahane edip ‘çalıştıramayız, zorlanır’ gibi gerekçelerle donanımlı, eğitimli gerçek engellilere şans vermeyen bu sektör, bu filmle neler yapabileceğimizi görecek. Engelli rolünü gerçek bir görme engelli, gerçek bir yürüme engelli oynayabilir ve bunu kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan yaptık. Bu yıkılması gereken bir ön yargı duvarıydı ve bu filmle bu duvar inşallah yıkılır. Bundan sonra, kolları bacakları arkadan sıkıştırılmış, engelli taklidi yaptırılan insanlar yerine, gerçekten o rolleri, o durumu, o ruh halini yaşamış eğitimli, donanımlı, kalifiye gerçek engelliler insanlar tercih edilir” dedi.
FİLMİN KONUSU
Eski bir balet olan Şevket’in (Haldun Dormen) hayatı, oğlu Tolga’nın (Gazi Şeker) görme engelli kızı Ayşen’i (Ümran Sevinç) ona bırakmasıyla bir anda değişir. Yaşama müzik ile tutunan Ayşen’e kendisini adayan Şevket, bu umut yolculuğunda farklı hayatların çıkmazında bulur kendini. Kariyerinin zirvesinde geçirdiği trafik kazası ile her şeyi tepetaklak olan Gökhan ve engellini kabul edemeyen Can ile hırçın bir denize doğru yelken açan Şevket’in “Adım Adım” toplum ve ön yargılar ile mücadelesidir. Görme engelli Ümran Sevinç, Down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli baletler Memet Sefa Öztürk, Bora Acar Zöngür ile Can Filiz’e, film boyunca sanat dünyasının duayenlerinden Haldun Dormen başta olmak üzere, Asuman Dabak, Yüksel Ünal, Gazi Şeker ve Süreyya Kilimci eşlik ediyor. Dans sahneleri ile de dikkat çeken film, usta dansçı Banu Dağcıoğlu’nun koreografisi ve performansı ile hayat buluyor.