Ürdün eski Turizm Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı aynı zamanda IMC Turizm Acentesi Kurucusu Dr. Mohamad Qawasmi, Kastamonu’yu ziyaret ederek turizm açısından Kastamonu’nun çok şanslı bir bölge olduğunu ve bunun iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.

BAKAF’ın davetlisi olarak Batı Karadeniz Bölgesindeki illeri gezen ve Kastamonu’ya ziyaret gerçekleştiren Lübnan Eğitim Bakan Müsteşarı Albert Chamoun, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı Dr. Mohamad Kheir Algabbani, Ürdün eski Turizm Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı aynı zamanda IMC Turizm Acentesi Kurucusu Dr. Mohamad Qawasmi ve eşi Chiraz Bhir, Hala Attar-Rise Travel Ortaklarından Mehmet Kizilboga ve Hala Attar, BAKAF Koordinatörü Ömer Kizilboğa, İstamonu Fuarcılık ve İstamonu Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadeniz, Doğa Kültür Köyünde bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda Kastamonu’yla ilgili izlenimlerini paylaşan ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler veren Ürdün eski Turizm Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı aynı zamanda IMC Turizm Acentesi Kurucusu Dr. Mohamad Qawasmi, “Hayatımda ilk defa Batı Karadeniz Bölgesini duydum ve ilk defa buraya bir ziyaret gerçekleştirdim. Benim Türkiye’den çok ciddi turizm anlamında projelerim var. Özellikle Karadeniz Bölgesinde Giresun, Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin’e çalışmalar yaptım. Bu çalışmaların tamamı Ortadoğu’daki turizm pazarına bu illerin tanıtımı ve bu illerdeki turizmi arttırma adınaydı. BAKAF ile tanıştıktan sonra daha önceden hiç duymadığım bu Batı Karadeniz Bölgesindeki 8 İl’i duydum. Batı Karadeniz Bölgesindeki illeri gezip, buraları gördükten sonra anladım ki Ortadoğu’dan Türkiye’ye turist olarak gelen insanların orada aynı şartlara sahip olmadığından dolayı, orada tamamen çöl şeklinde bir yapıya sahip olduğundan dolayı, buraları gördükten sonra aşık olacaklarını ve kesinlikle buraların henüz Ortadoğu tarafından keşfedilmemiş bir turizm cenneti olduğunu düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla Kastamonu Üniversitesinde şuanda 30 bin civarında öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin bir kısmını da yabancı öğrenciler oluşturuyor. Bu öğrenciler burada okumakla aslında kalmayıp gittikleri şehirde bir elçi olarak şehrin tanıtımını sağlıyorlar. Bu yüzden burada okuyan öğrencilere de buraların tanıtılması gerekiyor” dedi.

Kastamonu’nun şehir merkezinden 50 kilometre uzaklıkta Ilgaz Dağının bulunduğunu hatırlatan Dr. Mohamad Qawasmi, “Kastamonu’dan 90 kilometre öteye gittiğinizde denize ulaşabiliyorsunuz. Kastamonu’da hemen hemen bütün turizm çeşitleri yapılabilir. Dini turizmden tutup, kayak turizmine, deniz turizmine, doğa turizmine, turizmin birçok çeşidini Kastamonu’da yapabiliyorsunuz. Turizm açısından Kastamonu çok şanslı bir bölge, yapılacak çalışmaların tamamen resmi kurumlarla özel kurumlar arasında evlilik gibi yürümesi gerekiyor. Belediye ve Valiliklerle turizm seyahat acenteleri, oteller ve turistik işletmelerle alakalı çalışmaların tamamen ortak şekilde yürütülmesi gerekiyor. Çünkü Kastamonu’da Arap vatandaşları için çok güzel bir ortam var, bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Dr. Mohamad Qawasmi, şöyle konuştu: “Bütün fuar tecrübelerimle birlikte burada gördüklerimden sonra BAKAF Fuarı’nın sadece fuar olmaktan çıkıp sadece tanıtım organizasyonu olduğunu anladım. Bu anlamda daha önceden yapılmamış bir işe kalkışılmış. Ben daha önce böyle bir şey görmedim. Bu fuarın tanıtım ve organizasyon tarafı çok kuvvetli olması gerekiyor.”

Kastamonu’nun çok temiz bir şehir olduğuna değinen Dr. Mohamad Qawasmi, “Kastamonu’da yaptığım incelemelerde yollarda gerekli bütün tabelaların olduğunu gördüm. Şehir, temiz bir şehir. Bu çalışmalar belediyemiz ve valiliğimiz tarafından güzel yapılmış çalışmalar. Takdir ediyoruz. Fakat bunlara rağmen turistik anlamda yeni çalışmaların yapılması gerekiyor. Özel bir turizm tanıtma planı yapılması gerekiyor. Bu planda kesinlikle valilik, belediye ve acenteler tarafından ortak çalışılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Arapların çoğunluğunun turizmi iki çeşit olarak gördüğünü anlatan Dr. Mohamad Qawasmi, “Birinci birkaç günlük tatil, ikincisi bir mülk alarak yılda birkaç kez tatile gelmek. Bunların ikisi de Kastamonu’da veya Batı Karadeniz Bölgesinde yapılmaya çok açık bir yer. Bunların yapılması için öncelikle destinasyon şeklide bir pazarlama sistemi oluşturulması lazım. Bu destinasyon pazarla sisteminin de Araplara yönelik tarafı düzgün yapılırsa ben inanıyorum ki en kısa sürede buraların turist sayısını çok fazla arttıracağını ve yeterli turiste ulaşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Batı Karadeniz Bölgesinin turizm alanı için önümüzdeki günlerde bir program düzenleyeceklerini açıklayan Dr. Mohamad Qawasmi, “Programda sektörün önde gelenleri, medya, acenteler, pazarlama sektöründe çalışan lider kişileri getireceğim. Bu fuardan önce veya sonrasında bu heyetlere bölgeye yönelik tanıtım gezisi yaptıracağız. Daha hızlı ve daha verimli sonuçlar elde edebilmek için. Bunların dışında basında da bu tür etkinliklerin geniş yer alması ve sık sık haberler yapılarak şehrin tanıtımının yapılması gerekiyor. Bunlar yapılırken ayrıca Arap medyasına da bu haberlerin ulaştırılması gerekiyor” dedi.

Dr. Mohamad Qawasmi, ayrıca Kastamonu’da turizm altyapısının yetersiz olduğunu öncelikle 5 yıldızlı bir otelin mutlaka şehre kazandırılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Bunun dışında Kastamonu’yu ziyaret etmeden önce internette bilgi araştırdım. Fakat İngilizce veya Arapça olarak Kastamonu ile ilgili hiçbir bilgiye sahip olamadım. Kastamonu hakkında kısa sürede gördüklerimizin sadece yüzde 5’ini internette bulabildim. Bu eksikliğinde ne kısa sürede giderilmesi elzemdir.”

Kastamonu Belediye Başkanı Vekili Eşref Can da, şehrin tarihi ve kültürel mekanları ile ilgili davetlilere bilgiler vererek, “Kastamonu, inşaat alanında sürekli gelişen bir şehir. Fiyatları da 150-250 bin lira arasında yerine göre değişiyor. Bu yüzden Araplar mülk sahibi olabilirler. Bu konuda belediye olarak biz elimizden gelen yardımı gösteririz. Ayrıca yapılacak çalışmalarla ilgili belediye olarak üzerimize düşen bir görev olursa bunu da yerine getiririz” dedi.

Heyet, Batı Karadeniz Bölgesindeki ziyaretleri kapsamında Kastamonu’dan ayrılarak Sinop iline geçti.