Berlin’de çekilen yüksek yatırımlı bir Arap dizisi turizm çevrelerini heyecanlandırıyor. Geçen yıl körfez ülkelerinden gelen turistlerin sayısının yüzde 25 oranında artmasından sonra, ‘Kâğıdın Hafızası’ adlı dizinin bu oranı daha da arttıracağı hesap ediliyor. 30 bölümden oluşan dizi Ramazan ayında her gün 220 milyondan fazla Arap izleyiciye ulaşacak.

Türk dizileri Arap ülkelerinde reyting rekorları kırarken, arayı kapatmaya çalışan Arap yapımcılar başkent Berlin’de dizi çekiyor. Kâğıdın Hafızası (Zakira min Varak) adlı 30 bölümden oluşan dizi, Arapçanın konuşulduğu coğrafyanın en başarılı yapım şirketlerinden biri olan Dubaili Sabbah Pictures’a ait. Proje, Arap film ekiplerinin yurt dışında çektiği en masraflı dizilerden biri olma özelliğini taşıyor.

Daha önce Avrupa’da çekim süresi bir haftayı aşan bir yapım söz konusu olmamıştı. Bu dizinin çekimi ise yedi hafta sürecek. Her bir bölümü 45 dakikadan oluşan dizinin çekimleri 9 Mart’ta başladı ve 26 Nisan’a kadar devam edecek. Arap izleyiciler diziyi Ramazan ayında 18 Haziran ila 16 Temmuz tarihleri arasında her gün izleyebilecek.

Dizide Berlin’de üniversite okuyan Arap öğrencilerin hayatı konu ediniliyor ve kültürlerin buluşması amaçlanıyor. Bir grup Kuveytli öğrenci Humboldt Üniversitesi’nde okuyor ve bu ülkede kendileri için yabancı olan yabancı kültür hakkında tecrübe sahibi oluyor.

12 Kuveytli starın oynadığı dizi şimdiden dört Arap kanalına satılmış. Dizi, Körfez ülkeleri de dâhil olmak üzere Arap ülkelerinde 220 milyondan fazla insan tarafından izlenebilecek. Berlinliler ise Arap misafirlerinden dolayı oldukça memnun. Sebebi ise dizinin şehir turizmine katkı sağlayacak olması. Dizi, Berlin’de 15 farklı yerde çekilecek ve bu yerler arasında Brandenburger Tor, Humboldt Üniversitesi, Tiergarten, Charlottenburg Sarayı, Gendarmenmarkt gibi gezilmeye değer yerler de var. Dizi sayesinde Berlin’e gelen turist sayısında önümüzdeki yıllarda artış olması bekleniyor.

Dizi hakkında konuşan visitBerlin Başkanı Burkhard Kieker, “Kuveytli bir devasa televizyon yapımının Berlin’de dizi çekmesi visitBerlin için bir kazanç. Ramazan ayında ve en iyi yayın saatinde yayınlanacak olmasından dolayı şehrimiz adına son derece önemli bir reklam etkisinin olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Arap Körfez ülkeleri, Berlin turizmi açısından önemli bir piyasa. 2014 yılında bu ülkelerden gelen turistlerin sayısı yüzde 25 artmıştı. Hayat tarzı ve ailenin yanı sıra sağlık turizmi körfez ülkelerinden gelen turistler için önemli bir konu olarak tespit edilmiş.