Eyyaftallayökül nedir ne demektir?

EYYAFYALLAYÖKÜLL YANARDAĞI 190 YIL SONRA HAREKETE GEÇTİ

İzlanda’nın güneyindeki Eyyafyallayöküll buzulu altında bulunan bir yanardağ, 190 yıl sessiz kaldıktan sonra yeniden püskürmeye başladı. Buzulda yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda çatlağa yol açan patlama sırasında lavların 100 metre havaya yükseldiği belirtiliyor. Yanardağ, başkent Reykyavik’in 120-160 kilometre doğusunda bulunuyor. Eyyafyallayöküll yanardağının en son 1820’li yıllarda volkanik hareket gösterdiği belirtiliyor.

İzlanda Sivil Savunma Dairesi, patlama üzerine bölgeden geçen yolları ve hava sahasını kapattı. Yetkililer, olağanüstü hal ilan edilen bölgedeki yaklaşık 500 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Bölgede hayati tehlike bulunmadığını belirten yetkililer yine de süratli buz erimesi sonucu sel tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Sivil Savunma Dairesi Başkanı Vidir Reynisson “Uçak ekibimiz yanardağın üzerinde durum saptaması yapıyor. Patlamanın şiddeti ve çapını ölçmeye çalışıyor” dedi.

Altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda’nın beşinci büyük buzulu. Kuzey Denizi doğusunda Grönland’a yakın kuzey Atlas Okyanusu ülkesi olan İzlanda, don ikliminde yer katmanı altından buhar püskürten çok sıcak gayzerlerle kaplı, kuzey enlemine göre epey ılıman bir bölge özelliğini taşıyor. İzlanda turizminin bir bölümü de bu gayzer ve kaplıcalara dayanıyor.