Sadece Almanya değil dünya değerli yazarlarından birini daha kaybetti. Günter Grass Pazartesi günü 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Siyasiler ve sanatçılar Grass’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdiler. Başbakan Merkel, “Almanya derin saygı duyduğum bir yazarını kaybetti“ dedi. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise “Yazdıkları ülkemizin aynası gibi.” dedi.

Alman edebiyatının en önemli yazarlarından Günter Grass’ın ölümü Almanya‘da derin üzüntüyle karşılandı. Başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere çok sayıda siyasetçi ve sanatçı Grass’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Başbakan ve CDU Genel Başkanı Merkel, Günter Grass için “Almanya derin saygı duyduğum bir yazarını kaybetti" dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck "Teneke Trampet" romanıyla adını dünya edebiyatına altın harflerle yazdıran Grass’ın siyasi kişiliğini de yüceltti ve “O hem büyük bir yazar hem de siyasi bir düşünürdü. Yazdıkları ülkemizin aynası gibi. Onun eserlerinde insanlarımızın umutlarını, hatalarını, korkularını özlemlerini bulabilirsiz. Siyasi düşünür olarak da hiçbir zaman tartışmadan ve eleştiriden korkmadı, düşünceleriyle siyasi tartışmaları yıllar boyunca etkiledi." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Sosyal Demokrat Parti SPD‘yi 1960’lı yıllardan itibaren destekleyen ünlü yazar için "Bir demokrasi ve barış savaşçısını, Alman sosyal demokrasinin danışmanını, bir yakın arkadaşı kaybettik. Üzüntümüz büyük." ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi’nden Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann 87 yaşında ölen Günter Grass’ın Almanya’nın entelektüel hayatına sağladığı katkıları hatırlattı. Kretschman, "Grass İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya’yı demokratikleştirmek için, reforme etmek için yola çıkan sağlam duruş sergileyen sanat adamlarından biriydi." dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise sanat adamını "Daima zayıfların ve kaybedenlerin yanında yer alan büyük bir Avrupalı" olarak andı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise "Yunanistan değerli bir dostunu kaybetti" nitelemesini yaptı. Grass 2012 yılında Yunanistan için bir şiir yazmış ve “Avrupa’nın Utancı“ başlığıyla kaleme aldığı şiir ile mali kriz geçiren ülkeye destek vermişti.

DAHA YAŞARKEN KLASİKLER ARASINA GİRDİ

Nobel Edebiyat Ödülü’ne 2010 yılında layık görülen Perulu yazar Maria Vargas Llose Almanya’nın Sesi’ne verdiği bir demeçte Günter Grass’ı "Hiç şüphesiz çağımızın en değerli yazarlarından biri olarak hafızamızda yaşamaya devam edecek. Grass 20’inci yüzyılın en önemli yazarlarından biriydi." sözleriyle onurlandırdı. Polonyalı yazar Pawel Huelle yazarın Almanya-Polonya ilişkilerinin düzelmesi için gösterdiği çabalara dikkat çekti. 1927’de Polonya’nın Danzig (şimdiki Polonya sınırları içindeki Gdansk kenti) şehrinde doğan Grass için taziye defteri açan Danzig Belediye Başkanı Pawel Adamowicz ise üzüntüsünü "O bizden biriydi. O bizim adamımızdı." sözleriyle ifade etti.

Romanlar Merkez Konseyi de bir açıklama yaptı. Günter Grass’ın Avrupa’da yaşayan en büyük azınlıklardan olan Romanlar için yaptığı çalışmalara dikkat çeken konsey başkanı Romani Rose yazarın eşiyle birlikte 1997 yılında “Roman Halkı için Vakıf“ kurduğunu hatırlattı ve merhumu daima “Yakın bir dost“ olarak anacaklarını söyledi.

Dresden doğumlu, çok ödüllü yazar Uwe Tellkamp “O daha yaşarken klasikler arasına girdi“ diye konuştu. Alman Haber Ajansı dpa’ya konuşan Tellkamp, "O fikri olan bir insandı. Her zaman katılmasanız bile bir fikre sahipti. Senin önünde eğiliyorum Günter Grass, senin gibi adamlar bu dünyaya az geliyor." derken Grass’ın 'Teneke Trampet' romanını sinemaya uyarlayan yönetmen Volker Schlöndorff şu sözleri söyledi: "Daktilosu onun teneke trampetiydi ve onu çalmasını iyi bilirdi."