İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından hazırlanan ‘Haremeyn Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine’ fotoğraf sergisi Taksim Sanat Galerisi’nde açıldı.

Serginin açılışına İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren, Özbekistan’ın İstanbul Başkonsolosu Abrar Gulamov ve İBB Kültür AŞ Müdürü Nevzat Kütük katıldı. IRCICA koleksiyonundan seçilerek oluşturulan sergideki fotoğraflar, Sultan 2. Abdülhamid Han dönemine ait vaktiyle Yıldız Sarayı’nda mevcut olan tarihî albümlerdeki nadide fotoğraflardan ve ayrıca Medine Valisi ve müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan seçilmiş eserlerden oluşuyor

IRCICA Genel Direktörü Halit Eren bu sergiyle yüzyıl önceki tarifi fotoğraflarla İstanbulluları buluşturduklarını söyledi. Eren, ”Bu yüz yıllık tarihi fotoğraflar. Sultan 2. Abdülhamid dönemi ve Fahrettin Paşa koleksiyonundan oluşmakta. Yüzyıl önceki Medineyi Münevvereyi ve Mekke-i Mükerreme'yi ve Surre Alayı’nı bu sergide görme imkanına sahibiz.” ifadelerini kulandı.

Yaklaşık 100 yıl önceki kutsal topraklardaki mekanları günümüze taşıyan sergi davetlilerde beğeni gördü. Davetlilerden İlker Dönger, “Yıkılan Ecyat Kalesin'e içim acıyarak baktım. Diğerleri güzel. Sonuçta atalarımızın yaptığı şeyler.” dedi.

Davetlilerden Seme Dönger ise “Mekanlar doğal haliyle daha cazip görünüyor. Modernlik Kabe’yi adeta yutmuş. Eski fotoğrafla insana daha farklı bir heyecan veriyor.” diye konuştu.

Sergide ayrıca Kâbe’nin yanı sıra Medine’deki imar faaliyetleri ve Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolu ve Surre alaylarına dair fotoğraf yer alıyor.

Mekke ve Medine’ye dair 98 adet siyah beyaz fotoğrafın yer aldığı sergi 10 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.

Açılışın ardından davetliler sergiyi gezerek sergilenen fotoğrafları yakından inceledi.