İş Sanat İzmir Galerisi, yeni sergisinde ressam İsmail Çeşmeci’nin eserlerine evsahipliği yapıyor. Resim tutkusu çok küçük yaşlarda başlayan ve yağlı boya tekniğini lise yıllarında öğrenen Çeşmeci, Anadolu yaşantısını, sokakları ve kaybolmaya yüz tutmuş zanaatları tuvale taşıyor.

Manisa’nın Demirci ilçesinde doğan sanatçı, çocukluğundan kalan hatıraların resimlerindeki izdüşümlerini şu sözlerle anlatıyor: “Memleketim, Manisa’nın Demirci ilçesi. Üniversite tahsilime kadar Demirci’de yaşadım. O güzelim taş duvarlı ahşap evlerin arasındaki sokaklarda koşuşturdum. Çocukluğumda başta demircilik olmak üzere bakırcılık, nalbantlık, kalaycılık, semercilik gibi kaybolan zanaatları görüp tanıma şansı yakaladım. Bazı günler arkadaşlarımla Demirciler Çarşısı'na gider, ak sakallarına rağmen çekiç ve balyoz sallayan, demir döven ustaların kollarındaki gücü seyreder, kimin daha güçlü olduğunu tartışırdık. Yaz tatillerinde, demirci ya da semerci ustaların yanında çıraklık yapardık. Ustaların ve kalfaların kullandıkları aletlerden çıkan ritmik sesler hala kulağımda çınlar. Demirci’nin Safranbolu, Kula, Beypazarı ve Birgi evlerini aratmayan evleri deprem ve yangınlarla, el zanaatları da gelişen sanayiyle yok oldu. İçinde kocaman yürekleri barındırmış küçücük bağ köşkleri, harman yerinde düven süren insanlar, düvene binen çocuklar, halı dokuyan annelerimiz ve genç kızlar da yok artık. Çocukluğumuzdan kalan bu güzellikleri resimlerime taşıyarak sanatseverlerle paylaşmak istedim.”

Ressam Hızır Teppeev’den özel dersler alan sanatçı, 2001 yılında açtığı ilk kişisel sergisinin ardından uluslararası çapta düzenlenen çok sayıda karma sergiye de katıldı. Bir zamanların Anadolu’sunu yansıtan eserleriyle İsmail Çeşmeci resim sergisi, 22 Mayıs-12 Haziran 2015 arasında ziyaret edilebilir.