İstanbul'da adı çarşısıyla bilinen sahaflar, Ankara'ya çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Ankara'daki kitap fuarında kitapseverlerin karşısına çıkacak sahaflar, İstanbul'daki son hazırlıklarını tamamlamak üzere. Sadece eski kitaplar değil, eski evraklardan tapu senetlerine, fermanlara kadar pek çok eski obje de sahafların sergilerinde yer alacak.

Ankara Kitap Fuarı, 20 Şubat - 1 Mart 2015 tarihlerinde Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Congresium tesisinde yapılacak. Kitap kurtlarını bir araya getirmesi planlanan fuarın bu yılki katılımcıları arasında şüphesiz en dikkat çekenlerinden biri de sahaflar. İstanbul'dan 22, Ankara'dan 7 ve Kocaeli'nden bir olmak üzere toplam 30 sahaf, fuarda kendilerine ayrılan sokakta eski kitap ve objelerini sergileyecek. İstanbul'daki hazırlıklar tamamlanmak üzere. TIR'larla 17 Şubat'ta yola çıkacak sahaflar, 20 Şubat'taki açılışta yerlerini alacak.

Bu yılki fuara katılan sahaflardan biri olan Ümit Nar, aslında bir ilk gerçekleştiğini, Ankara için önemli bir başlangıç yapıldığının altını çizdi. Beyoğlu'ndaki Aslıhan Pasajı'nda sahaflık yapan Nar, İstanbul'da 8 yıldır benzer bir festivalin yapıldığını ve güzel sonuçları olduğunu söyledi. Ankara için geçen yıl küçük başlangıç yaptıklarını ancak bu yıl çok daha kapsamlı bir şekil sahaf fuarı oluşturacaklarını belirten Nar, fuarda sahaf kitapları olarak adlandırabilecek eski kitaplar, nadir kitaplar, Osmanlıca eserler, objeler, eski evrak, tapu senetleri, fermanın yer alacağını kaydetti. Nar, "Bunlar gibi pek çok unsuru Ankara'da kitapseverlere sunmak için geliyoruz. 20 Şubat'tan 1 Mart'ta kadar orada olacağız. Sahaflık çok özel ve güzel bir meslek. Osmanlıca eserlerin bugünlere aktarılması olsun, bir defa basılıp bir daha baskısı yapılmayan kitaplar ama belki bir kişinin işine yarayacak kitapları korumak adına çok önemli bir iş yapıyoruz. Bunun da bir kültürel mesele olduğunu düşünüyoruz. Kültür endüstrisi dediğimiz ve her şeyin makineleştiği bir düzen içinde ayrı bir kültür kalesi oluşturmaya çalışıyoruz. Ankara'da bu işi geleneksel hale getirmek istiyoruz." dedi.

ANKARA'NIN HANDİKAPI

Sahaflığın Ankara için yabancı olmadığını anlatan Nar, "Ankara'daki kitap fuarında bizim için ayrı bir sokak oluşturulacak. Seri üretim yapılmış plastik kokusunun dışında eski kitap kokusu, eski eşyaların kokusu, eski objelerin kokusu bunlar zaten insanları bizim oraya doğru yönlendirecek. Pek çok şehirde şöyle bir handikap var. Bizim bulunduğumuz yer Beyoğlu'nda 30 sahafın olduğu çok merkezi bir yerde bir pasaj. Ankara'da bu anlamda bu vasıflara haiz bir yer yok. Adil Han'da bir arkadaş var, çeşitli semtlere dağılmış insanlar var. Yani bir kitapseverin, bir araştırmacının geldiği zaman tek elden bütün sahafları bulabileceği bir yer yok. İstanbul'a göre bu imkan daha az. Ankara'da en azından 10 günlük süre içinde biz bunu oluşturmaya çalışacağız. Kültür hayatımızda böyle ada gibi bir şey yapmaya çalışacağız." şeklinde konuştu.