Araştırmacı Yazar-Şair M. Halistin Kukul, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ilim ve fikir adamı olan Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in hâlâ değerinin tam olarak kavranılamadığını söyledi.

Türk Ocakları Samsun Şubesi 2015 Bahar dönemi programına Araştırmacı Yazar-Şair M. Halistin Kukul tarafından verilen ‘Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’de İlim Adamı Duruşu’ konulu konferansla başladı. Konuşmasına, “Ali Fuat Başgil, değerini hâlâ kavrayamadığımız ilim ve fikir adamlarımızın başında gelir." diyerek başlayan M. Hâlistin Kukul konuşmasında Başgil’in hayatından kesitler sunarak bugünün gençliğine ilham kaynağı olduğunu/olması gerektiğini söyledi.

Birinci Cihan Harbi'nin başlaması üzerine, dört buçuk yıl Kafkasya Cephesi'nde fiilî olarak askerlik yapan Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in, ilmî sahalarda yazdığı eserler yanında, örnek ilim adamı vasfı ve tavrıyla siyasetçilere de yol göstericiliğini sürdürdüğünü anlatan Kukul, “İlim adamı duruşu; nezaketi ve tevâzûyu elden bırakmadan, fikrî bakımdan tâviz vermeyiş, yalpalamayış, adamına göre söz söylemeyiştir. Biz, bu bakımdan, Başgil Hoca'yı bir numûne olarak takdîm etmek istiyoruz." diye konuştu.

“Başgil, fikrî muarızı olan İsmet İnönü / CHP ve 27 Mayıs 1960 İhtılâli sonrasının paşaları olan Özdilek-Ulay cephesine karşı olduğu gibi, aynı dünya görüşünü paylaştığı Bayar- Menderes- Fatih Rüştü Zorlu'ya karşı da aynı ilim adamı duruşunu ortaya koymuştur.” diyen Kukul, “Bu hususta; 1946 yılında DP'nin kurulması sıralarında, Celâl Bayar'ın, kendisini de aralarında görmek istemesi- tabiî ki milletvekilliği teklifi üzerine söylediği şu sözler ne kadar ibret vericidir: ‘Efendim ben, üniversitede hoca kaldıkça, fikir istiklâlimi muhafaza etmek kararındayım. Tâ ki yarın iktidara geldiğiniz zaman müsaadenizle, sizleri de tenkit edebileyim. Bu hususta beni mazur görünüz."

Kukul, Başgil Hoca'nın bu sözlerinin, 1960 yılı başlarında, Bayar ve Menderes'e yapmak zorunda kaldığı îkâzlarla gerçek olduğuna dikkat çekti.

Konferansın sonunda soru-cevaplarla tamamlanarak Türk Ocakları Samsun Şube başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan tarafından Halistin Kukul’a plaket ve Türk Ocağı kupası takdim edildi.