Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Mekke'nin fethine ilişkin, "Mekke'nin fethini anmak yetmez, anlamak da yetmez. Mekke'nin fethini yad etmekle de iş bitmez. Asıl olan yeni fetihlerin adamı olmaktır. Fatihlerden olmaktır. Fatihlerin yoluna baş koymaktır" dedi.

Akpınar, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kahramanmaraş Şubesi tarafından Mekke'nin fethinin 1383. yıl dönümü dolayısıyla Batıpark Spor Kompleksi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bizi biz yapan yüreklerin fethinin temellerini buluşturduğu Mekke'nin fethini anmak, anlamak ve yaşamak için bir araya geldiklerini söyledi.

Bosna-Hersek'in "Bilge Kral"ı Aliya İzzetbegoviç'in "Kur'an ne edebiyat kitabıdır, ne oku oku yat kitabıdır, Kur'an seni ayakta tutan hayat kitabıdır" sözünü hatırlatan Akpınar, Kur'an-ı Kerim'i insanlığın hayat düsturu olduğunu kaydetti.

Kur'an-ı Kerim'de çok kıssanın bulunduğunu anımsatan Akpınar, şöyle devam etti:

"Ama kıssa bilgi sahibi olmak için değil, asla tarihi bilgi sahibi olmak için değildir. Çünkü tarih bilgilenmek için okunmaz, bilgilenmek için okunursa tekerrür etmeye devam eder. Tarih ibret almak için okunmalıdır. Biz Kur'an kıssalarını da bizi biz yapan tarihimizin temellerini oluşturan kıssalaramızı da yaşanmış olayları da sadece bilgilenmek için değil o olaylardan ibret almak, o olaylarda alınması gerekli olan mesajları hayatımıza taşımak için okumalıyız. Onun için Mekke'nin fethini anmak yetmez, anlamak da yetmez. Mekke'nin fethini yad etmekle de iş bitmez. Asıl olan yeni fetihlerin adamı olmaktır. Fatihlerden olmaktır. Fatihlerin yoluna baş koymaktır. Fatihleri anlayabilmek ve Fatihlerden olabilmek için bir çabanın içerisine girebilmektir."

Akpınar, fethin temel kavramlarını, fethi fetih yapan kavramları anlaşılması gerektiğini belirterek, "Fetih bir adı da 'fettah' olan, kapıları açan, hayır kapılarını açan, çokça açan, sürekli açan, Yüce Allah'ın ahlakıyla ahlaklanmanın adıdır. Fethin kahramanına fatih denilmiştir. Fatih maddi ve manevi hayır kapılarını açan demektir" şeklinde konuştu.

AGD Kahramanmaraş Temsilcisi Ahmet Bolat ise her insana, sevgiyle ve merhametle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Etkinlik, Kur'anı Kerim ziyafeti, ezgi ve ilahilerin söylenmesiyle sona erdi.