Ninesinin görüntüsünü tasvir ederek tasarladığı "Besi bebek"le hemen herkesin dikkatini çeken girişimci Zahide Durmaz, katıldığı festivallerde kurduğu stantlarda ilgi görüyor.

Adıyaman kültürünü yansıtan kıyafetiyle dikkati çeken Durmaz, ahşap, tel, kök boyama ve el dokuma ipek kumaşlarla ürettiği bebekleri sadece Türkiye'de değil Fransa, ABD, Almanya ve Japonya'da satışa sunuyor.

Yaklaşık 3 yıl önce ABD'deki New York Üniversitesi'nde "Türk Kadın Girişimciler" hakkında araştırma yapar Jennifer Marie Landig'in bile dikkatine çeken Durmaz, ABD'li araştırmacılara ilham kaynağı olurken bazı üniversitelerde de sınav sorusu haline geldi.

Aldığı desteklerle üretim kapasitesini geliştiren Durmaz, şuan 50 kişiye istihdam sağlıyor. 

Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamı el yapımı Besi bebeği, 17 yıldır sürdürdüğü çalışmanın ardından iç ve dış piyasada ilgi gören bir ürün haline getirmeyi başardığını söyledi.

Talebi karşılayabilmek için hazırladığı "Besi bebek büyüyor" projesini İpekyolu Kalkınma Ajansı'na (İKA) sunduğunu ifade eden Durmaz, çalışmanın kabul edilmesinin ardından makine ve ekipmanlarını yenilediğini ve hali hazırda 50 kadınla beraber üretim yapar hale geldiğini söyledi.

Besi bebeğin kendi için çok farklı anlamlar taşıdığını dile getiren Durmaz, "Bu bebek, benim için çok değerli. Küçükken annem ve babam çalışırdı, bana da anneannem bakardı. Besi ninemle çok farklı diyaloğumuz vardı ama 1993 yılında vefat etti. Aradan geçen süre içerisinde bebek üretimine başlayınca anneannemin bendeki sevimliliğini bebeklere işlemeye başladım" dedi.

Bebekler sayesinde hem anneannesine vefa örneği gösterdiğini hemde kendi kültürünü gelecek nesillere aktardığını belirten Durmaz, şunları kaydetti:

"Bu bebeklerin her biri ortalama 3 günde 50 aşamadan geçerek işleniyor. Yani her kademesinde el emeği göz nuru var. Ayrıca bu bebeklerden sadece bir tane üretiyoruz. Dolayısıyla bir bebeği başka bir kişide görmeniz mümkün değil. Ayrıca bizim kültürümüzde baş bağlama şekli, kadının kimliğiyle ilgili bilgilerde veriyor, tıpkı bebeklerimizde olduğu gibi. Adıyaman'da yöresel kıyafetlerin giyildiği dönemlerde kadının baş örtüsünü bağlama şekline bakarak zengin mi, fakir mi, evli mi bekar mı gibi birçok bilgiye ulaşılabiliyordu."

Durmaz, gelecek hafta kutlanacak Ahilik Haftası kapsamında "Yılın Ahisi" seçildiğini ve bu kapsamda Kırşehir'deki programa davet edildiğini sözlerine ekledi.