Hangi kule daha yüksektir? Pisa kulesi mi daha yüksektir Galata kulesi mi? Pisa Kulesi kaç metre yüksekliğindedir? Galata Kulesi'nin yüksekliği kaç metredir? Dünyanın en yüksek kulesi kaç metredir? Pisa kulesi hangi ülkede bulunmaktadır?

 Hangi kule daha yüksektir? 

A. Pisa Kulesi
B. Galata Kulesi



Pisa Kulesi – İtalya 

İtalya’nın güneyindeki Pisa şehrinde İtalyanca “mucizeler meydanı” manasına gelen Piazza dei Miracoli’de yer alan Pisa Kulesi 6 sütun dizinden oluşmaktadır. İtalya’nın en meşhur yerlerinden olan Pisa Kulesi, eğik olması sebebiyle insanların dikkatini çekmektedir. Peki, bu kule nasıl eğik hale geldi? Bunun cevabı da oldukça ilginç.

Pisa Kulesi, Babil Kulesi örnek alınarak yapılmış bir kule. Çan kulesi olarak tasarlanmıştır. Bu kulede 7 çan bulunmaktadır. Pisa Kulesi’nin zirvesine ulaşmak isterseniz eğer, 294 basamak çıkmanız gerektiğini sakın unutmayın.
Pisa Kulesi’nin inşaatına 1173 yılında başlanmış. İnşa edilen ilk iki kat eğik değildir. Üçüncü kattan itibaren kule eğilmeye başlar. Kulenin eğilmeye başladığı mimarca 1185’te fark edilir. Kulenin duruşunu düzeltmek için birçok yola başvurulur; fakat denenen yolların hiçbirisi çözüm getirmez kulenin eğikliğine. En can alıcı nokta ise, kulenin neden eğik olduğudur. Bunun cevabını ise şöyle verebiliriz; kulenin inşa edildiği toprağın elverişsiz yapıda olmasıdır.

Bu dönemde Floransa ile Pisa şehri arasında savaş çıkınca kulenin inşası durmak zorunda kalır. Bir yüzyıl sonra kulenin inşasına tekrar başlanır. 1272 yılına kadar kulenin inşaatı devam eder. Ancak, kule halen eğilmeye devam etmektedir. 1284’te yine bir savaş sebebiyle kulenin inşası tekrar sekteye uğrar. 1370’de inşasına devam edilen kule 60 metre yüksekliğe ulaşır ve kulenin inşaatı nihayete erdirilir.

Kulenin eğikliği pek çok uzmanın dikkatini çekmiş ve onların araştırmalarına konu olmuş. Uzmanların araştırmaları sonucunda pek çok sebebe ulaşılmış. 1173’de atılan kule temeli genel olarak mermer ve kireçten oluşmakta. Yuvarlak bir temel üzerine oturtulan kule, ince kum, deniz kabukları ve kil üzerine inşa edilmiş. Kulenin güneyinde yer alan toprak daha sıkıştırılabilir düzeyde bir toprak olduğundan kule güneye doğru eğilmektedir. Ancak, kulede dikkat çeken nokta, yıllar geçtikçe kulenin batmak yerine eğilmeye devam etmesidir. Kulenin bugüne kadar yıkılmamasının sebebi ise, 14.500 tonluk ağırlığıdır.

Kulenin eğikliğini düzeltmek için çalışmalar yapılmış. Bu çalışmaların en önemlisi 1993 yılında 4,47 derece eğime ulaşan kulenin kuzey kaidesinin altında toplam 599 ton ağırlığında 94 karşıt aşırlığın yerleştirilmesi ile yapıldı. Bu çalışma sayesinde, kulenin eğimi 4,10 metreye getirilmiş oldu.

Şu anda Pisa Kulesi’nin eğimi sabitlik kazanmış durumdadır ve 3,99 derecedir. Kulenin eğimi sabitlendiğinden dolayı bir 300 yıl daha yıkılmayacağı tahmin edilmektedir.

Pisa Nasıl Yıkılmaktan Kurtuldu?
1. Her gün kuleye 870 ton ağırlığında kurşun kalıplar kondu ve gövde, çelik halatlar yardımıyla bağlandı.
2. Kurşun ağırlıkların konduğu bölgenin altındaki topraklar kazıldı ve çelik halatlar karşı taraftaki denk ağırlıkta bağlandığı iki ayrı bölgeden çekildi. Böylece kulenin eğikliği düşürülmüş oldu.

Pisa Kulesi’nin Ölçüleri
Yüksekliği 60 metre civarındadır.
Temel iç çapı 7, 368 metredir.
Temel dış çapı 15, 484 metredir.
Eğim derecesi dikeyden 3, 97 derecedir.
Ağırlığı 14.500 tondur.
Duvar kalınlığı ise temelde 4 metre, en üstte 2,4 metredir.
Çan sayısı 7’dir. Her bir çan bir nota belirtmektedir.
Çan kulesine çıkmak için basamak sayısı 294’tür.



Galata Kulesi Tarihi

Galata kulesi İstanbul ilinin galata semtinde bulunan ve şehrin en görkemli sembollerinden biri olan 528 yılında inşa edilmiş bir kuledir. Galata kulesi dünyanın sayılı en eski kulelerinden biridir. Bizans imparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi adıyla inşa ettirilmiştir.

1204 yılında ki çok büyük hasara uğramış olan kule daha sonra 1348 yılında " İsa Kulesi " adıyla yığma taşlardan yapılarak Cenevizliler tarafından yeniden yapılmıştır. 1348 yılında ise yeniden inşaatı bitmiş ve kentin en büyük binası olmuştur. Galata kulesi 1445-1446 yılları arasında inşa edilerek tekrar yükseltilmiştir. Galata kulesi Türklerin eline geçtikten sonra her geçen yüzyıl yenilenmiş ve tadilat, bakımı yapılmıştır. 16. yüz yılda Kasımpaşa da tersanelerde çalıştırılan Hristiyan savaş esirlerini burada da yatırmışlardır. Sultan III. Murat'ın emriyle burada müneccim ( geleceği gören kişi ) Takiyüddin tarafından bir rasathane ( astroloji gözlem evi ) kurulmuş fakat kısa süre sonra kapatılmıştır.

Galata Kulesi Tarihi
17. yüz yılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hazarfen Ahmet Çelebi ok meydanında uçuş eğitimleri yaparak tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takmış ve 1638 yılında Galata kulesinden atlayıp uçmuştur. Bu uçuş Avrupa da büyük ilgi görmüştür. 1717 yılında galata kulesi yangın gözlem evi olarak kullanılmıştır. Fakat III. Selim döneminde çıkan bir yangından dolayı galata kulesinin büyük bölümü yanmıştır.  Yangından sonra onarılan kule 1831 yılında çıkan başka bir yangınla yine hasar görmüş ve onarılmıştır. 1875 yılında fırtına da devrilmiş ve 1965 yılından onarıma başlanıp 167 yılında bitirilerek galata kulesi bugünkü görünümünü elde etmiştir. Galata kulesinin derinliğinde bulunan çukurların altında birçok kafatası ve kemik bulunmuştur. Orta boşlukta bulunan bodrum zindan olarak kullanılmış ve bazı intihar olaylarının yaşanmasına sebep olmuştur.6 Haziran 1973 günü ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 15 yaşında ki oğlu Vedat galata kulesinden atlayarak intihar etmiştir. Ünlü şair bunun üzerine galata kulesiyle ilgili şiir yazmıştır. Bu şiirle beraber Galata kulesi konulu en uzun şiir 2009 yılında Aydın Meriç tarafından yazılmıştır.