Romania Libera ve Radio Europa Libera’da köşe yazarlığı yapan gazeteci Sabina Fati, 2 bin 500 yıllık geçmişe sahip İpekyolu’nu tek başına kat etti.

Romanya’nın önde gelen gazetecilerinden Sabina Fati, tarihi İpekyolu güzergahını tek başına kat ederek, edindiği gözlemleri kitaplaştırdı. ‘İpekyolu’nda Tek Başına’ adını taşıyan kitapta yazar, Çin’den başlayıp 80 günde tamamladığı seyahatindeki gözlemlerini hikaye tadında okurlarıyla paylaşıyor.

Gazeteci Fati’nin seyahati, 2014 yılı nisan ayında Çin’de başladı. Seyahati boyunca tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla, ama çoğunlukla otostop çekerek İpekyolu güzergahını takip etti. Gobi, Taklamakan ve Karakum çöllerini geçti; Tian-Şan ve Pamir dağlarını aştı; Orta Asya’da Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı dolaştı. Seyahatine İran, Azerbaycan, Gürcistan’la devam eden Sabina Fati, 15 bin kilometrelik yolculuğu 80 gün sonra İstanbul’da sonlandırdı.

Sabina Fati, İpekyolu güzergahında halkın içinde gezerek, pazar yerlerini dolaşarak yaptığı tespitleri seyyah bakışıyla kitabına yansıttı. Ülkenin ileri gelen fikir adamlarıyla yaptığı görüşmelerle de, bölgenin güncel siyasi ve sosyal fotoğrafını çekmiş. Kitabın Türkiye’yle ilgili bölümündeyse, Ankara ve İstanbul’da yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimler yer alıyor. Kitap, tüm güzergah boyunca tarihi mekanlarda çekilen resimlerle desteklenmiş. Ayrıca bölgesel lezzetler de kitapta yerini almış.

Akıcı bir dille yazılan ve okura özgürlüğün paha biçilmez hazzını yaşatan ‘İpekyolu’nda Tek Başına’ insan hafızası için eşsiz bir deneyim imkanı sunuyor. Seyahatnamenin ötesinde güncel yorumlarıyla desteklediği kitabında Sabina Fati, bir zamanlar lüks ticaret mallarının Anadolu üzerinden Batı’ya taşındığı bu güzergahı, bugün yolcu olarak dahi geçmenin zorluğunu gözler önüne seriyor.